вівторок, 19 грудня 2017 р.

НАТО незабаром розпочне реалізацію другої частини допомоги Україні з кібербезпеки



НАТО завершило першу фазу надання допомоги Україні з кібербезпеки у межах трастового фонду і завершує планування другої фази. Про це сьогодні сказав голова представництва НАТО в Україні Александер Вінніков під час круглого столу "Україна - НАТО. Рік зближення та інтеграції. Плани, очікування та підсумки взаємодії", передає кореспондент УНН.

"Трастовий фонд з кібербезпеки. Тут НАТО допомогло Україні сформувати центр з управління кіберінцидентами для того, щоб відстежувати такі інциденти і краще захищатися проти таких атак. І перша фаза цього трастового фонду була завершена. І планування для другої стадії зараз переходить у фінальну стадію", — розповів він.

Як повідомляв УНН, членство України в НАТО залежить від виконання поставлених завдань як у сфері оборони та безпеки, політичного й економічного розвитку, а також політичного рішення країн-учасниць Альянсу.

Джерело: УНН

понеділок, 18 грудня 2017 р.

СБУ викрила громадянина РФ на легалізації грошей із використанням криптовалют

Співробітники Служби безпеки України викрили в Одесі громадянина Росії, який організував механізм легалізації грошей із використанням криптовалют для подальшого перерахування їх до РФ і тимчасово окупованих територій Донбасу та анексованого Криму.

Правоохоронці встановили, що зловмисник через спеціально створені веб-ресурси та офшорні компанії створив систему нелегальної конвертації грошей, зокрема з використанням криптовалют. Серед клієнтів ділка були фізичні та юридичні особи з України та Росії. Задокументовано, що підприємець заволодів також грошима громадян США, які «відмив» переводячи їх у «біткоїни» та інші криптовалюти.

За інформацією спецслужби, громадянин РФ тривалий час проживає на території України завдяки оформленню фіктивного шлюбу. Не маючи офіційно постійного джерела доходів у нашій країні, він отримує значні прибутки від протиправної діяльності.

Під час досудового розслідування співробітники СБ України отримали дані, що зловмисник підтримує прямі особисті зв’язки з керівництвом деяких міністерств та відомств РФ, у тому числі силових, а також безпосередньо співпрацює з Головою правління Сбербанку Росії з питань побудови російської системи переказів коштів за технологією «блокчейн».

У рамках досудового слідства тривають процесуальні заходи щодо перевірки причетності вказаної особи до дій на шкоду суверенітету та територіальній цілісності України, а також встановлення інших співучасників протиправного механізму.

Прес-центр СБ України

субота, 16 грудня 2017 р.

Штучний інтелект Google знайшов нову планету в системі Кеплер-90

Докладніше тут: https://www.facenews.ua/news/2017/387653/

В ЄС вирішили зобов'язати біткойн-платформи ідентифікувати користувачів

Євросоюз введе нову, посилену систему правил поводження на ринку криптовалюти і онлайн-платежів через ризик відмивання коштів та фінансування тероризму.

Про це повідомляє DW з посиланням на опублікувану в п'ятницю, 15 грудня, заяву ЄС.

В Європейському Союзі погодилися ввести більш жорсткі правила, щоб запобігти відмиванню коштів та фінансуванню тероризму. Вони стосуватимуться обмінних онлайн-платформ для біткойнів і іншої криптовалюти.

"Ця угода принесе більше прозорості, щоб поліпшити боротьбу з відмиванням грошей, а також відріже потік грошей для терористів", - зазначила єврокомісар з питань правосуддя Віра Юрова.

Серед іншого нові правила ЄС:

- зобов'язують біткоіни-платформи і онлайн-"гаманці" криптовалюти ідентифікувати користувачів;

- запроваджують обмежене використання prepaid-карт для розрахунків;

- дозволяють слідчим органам мати більше доступу до інформації, зокрема до банківських реєстрів;

- надають "особам з обґрунтованим інтересом" доступ до даних з довірчої власності.

Рішення ЄС було прийнято на хвилі стрімкого зростання курсу біткойну, який подорожчав на понад 1700 відсотків за поточний рік.

Джерело: http://biz.nv.ua/ukr/finance/v-jes-virishili-zobov-jazati-bitkoini-platformi-identifikuvati-koristuvachiv-2383434.html

У наземному громадському транспорті Києва з’явився безкоштовний Wi-Fi

До кінця січня 2018 року весь наземний громадський транспорт Києва планують обладнати безкоштовним Wi-Fi.

Про це повідомила прес-служба КП Київпастранс.

Устаткування транспорту Wi-Fi почалося наприкінці вересня.

Зараз завершено підключення до мережі Інтернет у трамваях депо ім. Шевченка (три маршрути) і Подільського депо (вісім маршрутів), автобусах автобусного парку № 5 (обслуговує 20 автобусних і 5 таксомоторних маршрутів - № 166, 182, 208, 228, 537).

Безкоштовно користуватися Wi-Fi можна в будь-якому автобусі, тролейбусі і трамваї, де в салоні є спеціальна наклейка і інструкція. Для того, щоб підключитися до Інтернету, потрібно відкрити браузер Google Chrome, Safari, Mozilla Firefox або Opera) і перейти на сайт ewifi.com.ua.

Джерело: http://nv.ua/ukr/ukraine/events/u-nazemnomu-gromadskomu-transporti-kijevi-z-javivsja-bezkoshtovnij-wi-fi-2376849.html

пʼятниця, 15 грудня 2017 р.

14 грудня 2017 року

Комітет у закордонних справах Палати представників розглянув та рекомендував до схвалення проект “Закону 2017 року про співпрацю з Україною з питань кібер-безпеки”.

Законопроект визначає, що політикою США є надання допомоги Урядові України в удосконаленні власної стратегії кібер-безпеки, зокрема, на таких напрямах, як:
  • встановлення найбільш сучасних безпекових оновлень на комп’ютерах органів державної влади, у тому числі систем програмного захисту, спрямованих на захист об’єктів критичної інфраструктури України;
  • зменшення залежності України від російських технологій;
  • сприяння розширенню участі України у програмах обміну інформацією, що пов’язана з проблематикою кібер-безпеки, та міжнародних зусиллях з протидії кібер-загрозам, а також розбудові нашою країною власних спроможностей у сфері кібер-безпеки.

 У документі підтверджується відданість Сполучених Штатів Хартії про стратегічне партнерство між Україною та США, Будапештському меморандуму про гарантії безпеки, підтримці співробітництва нашої держави з НАТО.

Реалізація даної законодавчої ініціативи стане важливим внеском у боротьбу України з гібридною війною РФ, що триває і складовою якої є здійснення кібер-атак проти нашої держави. Співавторами документа виступили члени Конгресового українського косусу, конгресмен-демократ Б.Бойл та конгресмен-республіканець Б.Фітцпатрик.

Джерело: Посольство України в США

Норми допустимого електромагнітного випромінювання і впровадження нових технологій. Дискусія триває.

Спроби скасувати дію наказу Міністерства охорони здоров'я, яким збільшувалися норми допустимого електромагнітного випромінювання з 2,5 мкВт/кв. см до 10 мкВт/кв. см і скасовувалися санітарні паспорти на базові станції України, гальмують впровадження нових технологій в Україні, вважають провідні українські мобільні оператори - "Київстар", "Vodafone Україна" та lifecell.

У коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" директор із корпоративного управління та контролю "Vodafone Україна" Олег Проживальський заявив, що компанію дивує таке рішення суду, оскільки воно повністю розходиться з діями уряду та позицією держави зі стратегічного для України питання - розвитку 4G.

"У той час, як держава зробила необхідні кроки для впровадження 4G в Україні, - вже оголошено дату проведення тендера, визначено частотний діапазон для розгортання мережі нового покоління, - подібні рішення повністю блокують можливість будівництва мереж", - зазначив він.

У свою чергу президент "Київстару" Петро Чернишов наголосив, що в Україні діють найжорсткіші у світі санітарно-гігієнічні норми і вимоги до обладнання базових станцій — 2,5 мкВт/кв. см, при тому, що в країнах Скандинавії — 100 мкВт/кв. см, а в США, Японії та Канаді — 1000 мкВт/кв см.

На думку П.Чернишова, постійне зростання трафіку потребує дедалі більшого обсягу енергії електромагнітних хвиль для його передачі користувачам мобільних послуг зв'язку. При цьому що "слабкішими" є базові станції, то більша їх кількість потрібна для "покриття" тієї самої території. За його словами, застарілі санітарні норми сильно загальмовують повноцінне розгортання 3G і будівництво адекватного покриття для 4G.

"Уже доведено, що радіохвилі від базових станцій не шкодять здоров'ю. Підтвердження - звіт Всесвітньої організації охорони здоров'я, де зазначено, що радіохвилі базових станцій за своєю природою - це електромагнітні поля, які, на відміну від іонізуючої радіації (гамма-промені, рентгенівське випромінювання), не викликають у людському організмі порушень хімічних зв'язків. Але чомусь ВООЗ - не достатньо авторитетна організація для Інституту громадського здоров'я. І вони гальмують своїми позовами впровадження нових технологій", - сказав П.Чернишов.
Як повідомили агентству "Інтерфакс-Україна" в прес-службі компанії lifeсell, "призупинення дії наказу №266 викликає надзвичайне занепокоєння, оскільки свідчить про неготовність держави зменшувати тиск на сферу господарювання, стимулювати залучення інвесторів, а також відкидає телекомунікаційну галузь на кілька років назад".

lifecell наголошує, що призупинений судом наказ МОЗ був прийнятий як частина дерегуляції господарської діяльності у сфері телекомунікацій, оскільки оператори давно привертали увагу громадськості й органів влади до надмірної зарегульованості своєї сфери діяльності, що примушує Україну відставати в розвитку технологій від країн Європи на кілька десятків років.

Як повідомлялося, 7 грудня Київський апеляційний адміністративний суд задовольнив скаргу громадської організації "Інститут громадського здоров'я" і призупинив до вирішення справи в суді дію наказу Міністерства охорони здоров'я, яким збільшувалися норми допустимого електромагнітного випромінювання з 2,5 мкВт/кв. см до 10 мкВт/кв. см і скасовувалися санітарні паспорти на базові станції України.

У травні МОЗ України підписало наказ про внесення змін до санітарних норм і правил захисту населення від дії електромагнітних випромінювань, що дасть змогу мобільним операторам зменшити інвестиції на побудову сучасних мереж і скоротити кількість дозвільних документів під час впровадження технології мобільного зв'язку четвертого покоління (4G, LTE).

Джерело

Коментар AGENCY: Чернишов лукавить (щоб не сказати "бреше і не червоніє") заради прибутку.

четвер, 14 грудня 2017 р.

Камери відеоспостереження Китаю виявили людину всього за сім хвилин

Не сховатися. Камери відеоспостереження Китаю виявили людину всього за сім хвилин

Камери спостереження в центрі Пекіна

В рамках експерименту китайським властям знадобилося сім хвилин, щоб знайти і затримати репортера BBC Джона Садворда.

Для пошуку людини використовувалася потужна мережа камер відеоспостереження і технології розпізнавання облич, пише TechCrunch.

Спочатку обличчя Джона Садворда занесли в базу даних, а сам він відправився гуляти. Через сім хвилин численні камери співвіднесли його обличчя з фотографією і сповістили працівників поліції.

Експеримент провели, щоб показати, наскільки потужною і ефективною може бути система спостереження китайського уряду. Подібні камери використовуються на вулицях, а також і в приватних організаціях, які можуть спостерігати за своїми працівниками. По всій країні налічується як мінімум 170 мільйонів камер відеоспостереження.

Протягом останніх років, як зазначає видання, Китай інвестував значні кошти в нові технології для допомоги поліції.

Крім того, уряд працює з компаніями з розробки штучного інтелекту (наприклад, Face ++) для того, щоб камери могли розпізнавати обличчя і співвідносити їх з віком і статтю людини.

Відео експерименту можна подивитися тут.

Джерело

США допоможуть Україні захиститись від хакерів


В Конгресі згадали про Будапештський меморандум: США допоможуть Україні захиститись від хакерів

14 грудня Комітет Палати представників США із закордонних справ розглядатиме законопроект про Співпрацю з Україною в сфері кібербезпеки.

Про це повідомляється на сайті Комітету, передає Голос Америки.

Законопроект, поданий до Конгресу в квітні цього року, має на меті підтримати безпекову співпрацю США та України, а також встановити обов’язкове звітування виконавчої влади США перед Конгресом стосовно співпраці в цій сфері.

Підтримка в сфері кібербезпеки також відповідає намірам, засвідченим в Будапештському меморандумі, наголошується в законопроекті.

Ще під час виборів 2014 року в Україні, хакери провели атаку на інфраструктуру голосування з метою зашкодити демократичним виборам; в 2015 – було проведено вороже втручання до діяльності постачальників електроенергії, що призвело до відключень енергопостачання. Після посилення кібернападів на критичну інфраструктуру країни в 2017 році, включаючи залізниці, біржі та найбільший аеропорт, президент Порошенко заявив: "кіберпростір став ще одним полем бою за незалежність держави", - нагадують автори законопроект.у

Генеральний cекретар НАТО так відреагував на хакерський напад з використанням вірусу "Петя": "Кібернапади наголошують на важливості підтримки НАТО Україні для зміцнення кібербезпеки".

США допомагають Україні зміцнити кібербезпеку та виявляти вразливі місця для хакерських нападів.

У вересні 2017 року було проведено перший двосторонній діалог між США та Україною в Києві, присвячений питанням кібербезпеки. Сполучені Штати також оголосили про виділення додаткової допомоги Україні з кібербезпеки, що становитиме 5 мільйонів доларів, мовиться в законопроекті

Вчені перестали розуміти, як працює штучний інтелект

Встежити за логікою АІ потрібно вже зараз, поки «чорна коробочка» не вийшла з-під контролю
 
Програмісти, які створили штучний інтелект, перестали розуміти, як саме він приймає рішення, і чому вибирає саме таке рішення, а не інше. Про цю проблему заявили відразу кілька фахівців на головній АІ-конференції – Neural Information Processing Systems, – що пройшла в Лонг-Біч (Каліфорнія), пише Quartz.

«Не можна приймати за належне певні рішення АІ без розуміння їх логіки, – зазначає Джейсон Йосінскі з Uber. – Щоб суспільство прийняло моделі машинного навчання, ми повинні знати, як АІ приймає рішення».

Діяти потрібно вже зараз, поки система не стала надто складною, стверджують експерти.

Ця досить серйозна проблема отримала назву «чорна коробочка». Експерти звернули увагу, що АІ має схильність приймати упереджені рішення і проводити аналогії там, де їх не слід було би проводити. Помилка АІ може обійтися дуже дорого, наприклад, під час таких операцій, як космічна місія на Марс – коли штучний інтелект за 200 млн км від Землі керуватиме апаратами, які коштують сотні мільйонів доларів, зазначив Кірі Вагстафф, АІ-експерт NASA.

Вчені шукають способи зрозуміти логіку штучного інтелекту. Так, дослідник з Google Метра Рагху представила доповідь, в якій описується процес відстеження дій окремих «нейронів» нейромережі. Аналізуючи мільйони операцій, їй вдалося зрозуміти, які зі штучних «нейронів» концентрувалися на хибних уявленнях, і відключити їх.

Тому один зі способів контролювати АІ – переведення роботи нейромереж у форму, доступну для розуміння людини. «Це схоже на те, як шкільні вчителі просять дітей переказати своїми словами, що вони зрозуміли з пояснень вчителя», – каже Вагстафф.

Принцип глибокого машинного навчання був створений за аналогією з роботою мозку.

Джерело

середа, 13 грудня 2017 р.

ЗЛІТ ДОЗВОЛЕНО!

Зустрічайте новий інтерактивний он-лайн інструмент на основі відкритих даних "Зліт дозволено" - avia.texty.org.ua.
Інструмент створений з використанням інформації від Державна авіаційна служба України, доступних розкладів авіаперевізників та відкритих даних єдиного державного порталу www.data.gov.ua, створеного Державним агентством з питань електронного урядування України.
В цьому інструменті зібрана інформація про надані права на міжнародні рейси, умови міжнародних угод про повітряне сполучення, дані розкладів деяких авіакомпаній. Інструмент дозволяє оцінити кількість вільних частот на міжнародних авіаційних маршрутах, суттєво спрощує пошук інформації для гравців вітчизняного авіаринку, а також робить цю інформацію більш доступною для журналістів, експертів та усіх зацікавлених.
Як зазначив на презентації інструменту Дмитро Маковський: "Відкриття даних державними органами – це нова сфера економіки, це великий економічний потенціал, це міжнародні зобов’язання, які Україна взяла на себе, приєднавшись до Міжнародної Хартії відкритих даних".
Проект «Зліт дозволено» створений агенцією «Тексти» на замовлення Державної авіаслужби України в рамках проекту USAD/UK Aid «Прозорість та підзвітність в державному управлінні та послугах» за сприяння Державного агентства з електронного урядування України.

✈️

вівторок, 12 грудня 2017 р.

Для нагадування про санкції: Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)

Указ Президента України №133/2017
Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 28 квітня 2017 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)"

На сайті Президента України,
публікація в Урядовому Кур’єрі

UPD 20171214:

Новини критичної інфраструктури

Вибух газопроводу в Австрії

Компанія Ахметова програла апеляцію щодо скасування приватизації "Укртелекому"

А ви готові до 4G?

Київстар ввів нові коди для перевірки готовності до 4G

Для того, щоб перевірити чи буде працювати SIM-карта у мережі 4G - треба набрати код * 245 * 4 #виклик.
Для того, щоб дізнатися чи підтримує телефон 4G-мережі - треба набрати код * 245 * 5 #виклик.

Для мешканців тимчасово окупованих територій.

Корисний матеріал, як доступними методами боротися проти загарбників.

понеділок, 11 грудня 2017 р.

Вісім технологічних прогнозів компанії Dell на 2018 рік

Нові технології, такі як штучний інтелект (Artificial Intelligence – AI), розширена або доповнена реальність (Augmented Reality – AR), віртуальна реальність (Virtual Reality – VR), Internet of Things (IoT) і досягнення в хмарних обчисленнях, прискорюють цифрові перетворення бізнесу.

Андрій Сивенюк, Новое Время

"Справа Касперського"

“Ми хочемо, щоб наші урядові комп’ютерні системи були справді безпечними і щоб Лабораторія Касперського і всі пов’язані з ними не намагались здобути секретну інформацію”, - наголосив конгресмен США Ламар Сміт, який активно просуває розслідування діяльності Лабораторії Касперського, повідомляє The Hill.
Джерело: Голос Америки

Яндекс, що ти робиш? Припини!

«Яндекс» зробив безлімітним своє хмарне сховище. Про це йдеться в повідомленні, опублікованому в блозі компанії. Для отримання доступу до цього сховища користувачеві потрібно встановити мобільний додаток і включити автозавантаження фото в додатках «Яндекс.Диск» для iOS або Android.
«Яндекс.Диск» почав безкоштовно надавати необмежений обсяг простору під фото і відео, які автоматично завантажуються через мобільний додаток», - вказується в повідомленні.
Після установки програми інформація з телефона буде автоматично зберігатися в хмару. Подивитися фото і відео можна в розділі «Всі фото»: в веб-версії «Диска» або в мобільному додатку.
Джерело: Футурист - futurist.ru


P.S. Мабуть, дехто вирішив натренувати штучний інтелект за допомогою користувацьких фоточок і відосиків. 

P.P.S. Будьте обережні, віддаючи свою інформацію третім особам.

Як щодо Bitcoin зі смаком квантів?

Цікавий матеріал про квантові штучки для біткойнів. Далі - англ.

Читати. Квартальний звіт компанії ThreatMetrix

Кібератаки на цифрову ідентичність з її підміною (спуфінг) разом із спуфінгом пристроїв насьогодні є найбільш розповсюдженими векторами атак.

Про це та інше у частині загроз цифровій ідентичності можливо ознайомитись у квартальному звіті 2017 року компанії ThreatMetrix (США), діяльність якої спрямована на побудову безпечних інтегрованих систем електронної ідентифікації.

пʼятниця, 8 грудня 2017 р.

Горщику, не вари!

Усього за 4 години штучний інтелект від Google освоїв усі шахові знання в історії.

Читати далі. (англ.)

За станом повітря в Європі можна стежити по інтерактивній карті


За станом повітря в Європі можна стежити по інтерактивній карті

Стан повітря в європейських містах тепер можна відстежити за допомогою інтерактивної карти.

Її створення стало результатом ініціативи Єврокомісії і Європейського агентства з навколишнього середовища.

Карта оновлюється і відображає дані в реальному часі. Крім цього, вона може показувати, як змінювався стан повітря протягом двох останніх діб.

Відзначимо, на карті представлені дані не тільки держав, що входять в Європейський союз а й: Ісландії, Ліхтенштейну, Норвегії, Туреччини та Швейцарії.

Інформація на карту надходить з більш ніж 2 тисяч станцій спостереження. Побачити карту можна тут.

До речі, найбрудніше повітря в Європі в боснійському муніципалітеті Іліджа. Як пише Dnevni Avaz, згідно з даними Міжнародної групи з контролю якості повітря (AQICN), рівень забруднення під Сараєво в 6 разів перевищує допустимі значення.

За стандартами AQICN допустимий індекс забрудненості становить 50 балів, в той час як на Іліджа він - 369 балів.

В результаті хакерської атаки на сервіс NiceHash викрадені біткойни вартістю понад $ 70 млн

Сервіс майнінгу криптовалют NiceHash піддався хакерській атаці, в результаті якої з його гаманця були вкрадені біткойни загальною вартістю понад $ 70 млн, пише The Wall Street Journal.
 
NiceHash, що базується в Словенії, був змушений призупинити операції, щонайменше, на 24 години.
 
"Це питання викликає величезну стурбованість, і ми посилено працюємо, щоб виправити ситуацію в найближчі дні", - йдеться в заяві, опублікованій на сторінці NiceHash в Facebook.
 
Очільник з маркетингу NiceHash Андрій Скрабу підтвердив WSJ, що з криптовалютного гаманця сервісу були вкрадені близько 4,7 тис. біткойнів.
 
"Це була професійна атака", - заявив він.
 
NiceHash, яка позиціонує себе як найбільший майданчик для майнінгу криптовалюти, заявив, що розслідує хакерську атаку і планує відновити роботу сервісу з впровадженням найсерйозніших заходів безпеки.
 

середа, 6 грудня 2017 р.

Ловіться дані великі і маленькі...

Джек Ма: «Політична і законодавча системи майбутнього невіддільні від інтернету, невіддільні від великих даних».

Цікаве чтиво.

Штучний інтелект від Nvidia

ШІ Nvidia робить фейкові відео, які неможливо відрізнити від реальних.
 
У гонитві за крутим штучним інтелектом (ШІ) Nvidia потихеньку відкриває ящик Пандори. Днями вони представили неконтрольований метод машинного навчання, який може кардинально змінити зміст відеоконтенту, який ви йому згодували.
З одного боку це відкриває божевільні можливості для обробки відео. З іншого боку це лякає людей. Наприклад, ШІ від Nvidia вже вміє робити фейкові відео, які не фахівець не розпізнає в 99% випадків. А канадський стартап Lyrebird не так давно навчив ШІ говорити чужим голосом. Володіючи такими інструментами, будь-яка людина з фантазією і завзятістю зможе створювати правдоподібні події, яких не було.
Джерело

Я Робот. Дещо про штучний інтелект і роботів


Якщо вірити нещодавнім новинам, то повстання машин вже відбувається.

Футурологи і автори наукової фантастики нам дали ясно зрозуміти, що страх перед штучним інтелектом стане обгрунтованим тоді, коли він зможе створити собі подібних без участі людини. І, здається, цей день прийшов. Штучний інтелект Google навчив дочірній ШІ й отримав чудові результати. Читаємо далі (рос.).

Також дослідники з Університету Каліфорнії, Берклі, подарували роботові "уяву" за допомогою певної технології навчання, щоб він міг передбачати власні дії в майбутньому та навіть маніпулювати об’єктами, з якими раніше не взаємодіяв. Читаємо далі (англ.)

Деякі цікаві думки з приводу нового суспільного устрою також є ось тут.