пʼятниця, 20 березня 2015 р.

Чому пам'ятників Леніну не має бути в Україні?

 Хоча б тому: читайте історико-юридичний висновок щодо причетності В.І. Леніна (Ульянова) до організації та здійснення політичних репресій.

Bloomberg написав про співпрацю «Лабораторії Касперського» з ФСБ

З 2012 року «Лабораторію Касперського» покинули високопоставлені менеджери, на місце яких прийшли люди, які мають тісні зв'язки з російськими військовими або розвідувальними структурами ФСБ, пише Bloomberg. Деякі з них активно допомагають ФСБ в кримінальних розслідуваннях, використовуючи інформацію про 400 млн клієнтів компанії, розповіли агентству шість діючих і колишніх працівників фірми, які відмовляються обговорювати цю тему публічно, побоюючись репресій.
Четверо колишніх інсайдерів розповіли агентству, що зв'язки компанії зі спецслужбами різко посилилися після двох хвиль звільнень топ-менеджерів.
Перша хвиля, за їх словами, трапилася в 2012 році, коли Касперський відмовився від партнерства з IPO з американською інвестиційною фірмою General Atlantic. Після цього комерційний директор компанії Гаррі Кондаков поширив для внутрішнього користування електронною поштою лист, в якому говорилося, що високопоставлені пости будуть займати тільки росіяни, сказали Bloomberg дві людини, які заявили, що бачили цю розсилку. У «Лабораторії Касперського» заперечують існування такого листа. У 2014 році Касперський, пише Bloomberg, звільнив групу високопоставлених менеджерів, у тому числі технічного директора Миколу Гребенникова і президента північноамериканського напряму Стіва Оренберга, які просили засновника компанії зберегти за собою тільки пост голови правління і піти з посади гендиректора. За інформацією Bloomberg, засновник компанії Євген Касперський, сам колишній співробітник КДБ, щотижня ходить в баню в групі з 5-10 чоловік, серед яких зазвичай бувають співробітники російських спецслужб. Бізнесмен заявив в інтерв'ю, що групові походи в лазню носять виключно соціальну функцію: «Коли я ходжу в баню, вони стають друзями».

Джерело: http://watcher.com.ua/2015/03/20/bloomberg-napysav-pro-spivpratsyu-laboratoriyi-kasperskoho-z-fsb/

№ 4 (квітень) Кримінальний процес


Доповнення переліку негласних слідчих (розшукових) дій: практична необхідність та юридична доцільність Автор: М.Л.Грібов доктор юридичних наук, доцент, Національна академія внутрішніх справ.
Визначено перелік ефективних засобів негласного одержання інформації під час досудового розслідування, за рахунок яких можливо поповнити перелік негласних слідчих (розшукових) дій. Обґрунтовано практичну необхідність та юридичну доцільністьтакого поповнення. Запропоновані відповідні доповнення до гл. 21 Кримінального процесуального кодексу України. Ключові слова: негласні слідчі (розшукові) дії, оперативно-розшукові заходи, правове регулювання, приватне спілкування, приватне життя. Cтаття надійшла до редакції: 22.12.2014.

Джерело:
http://ovu.com.ua/posts/1473-4-kviten-kriminalniy-protses

В РНБО написали лист з компроматом на Коломойського - нардеп

Члени РНБО, в тому числі президент Петро Порошенко і генпрокурор Віктор Шокін, отримали листи з компроматом на олігарха і губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського. Про це в блозі на "Українській правді" повідомив народний депутат Мустафа Найєм. За інформацією нардепа, 26 лютого поточного року члени Ради національної безпеки і оборони України отримали листи і прикріплені до них електронні носії (DVD-диск і карту пам'яті) з розслідуванням т.зв. справи адвоката Карпенко, фігурантом якої є губернатор Дніпропетровської області Ігор Коломойський. Такі листи отримали всі 16 членів РНБО, в тому числі, президент Петро Порошенко, прем'єр Арсеній Яценюк, голова Верховної Ради Володимир Гройсман, генпрокурор Віктор Шокін, глава СБУ Валентин Наливайченко та голова МВС Арсен Аваков. Автором розслідування виступив колишній заступник генерального прокурора Микола Обиход. DVD-диск містить 2,5 годинної відеофайл з матеріалами кримінальної справи, в тому числі раніше не публіковані свідчення свідків. Автор розслідування стверджує, що до вбивств в рамках розслідування кримінальної "справи адвоката Карпенка" причетні співробітники особистої охорони Ігоря Коломойського. Крім цього, в матеріалах містяться прямі звинувачення на адресу колишнього Генерального прокурора Святослава Піскуна в отриманні $ 50 млн хабара за закриття кримінальної справи. В останньому епізоді розслідування наводяться деталі смерті слідчого Шолодько, який безпосереднього закривав "справу Сергія Карпенка" і загиблого в зоні АТО за два дні рішення суду про його допит. За словами Найєма, у наданих матеріалах "достатньо інформації для початку перевірки як тих, хто ту інформацію надав, так і тих, проти кого вона спрямована". "Віктор Пінчук та Ігор Коломойський пішли у ва банк. Якщо раніше опоненти вважали за краще діяти через медіа і суди, тепер обидва пішли в атаку особисто. Згорнути з цієї лінії і домовитися їм буде вже складно. На кону, крім грошей, перебуває пряме кримінальне переслідування. Але ситуація ускладнюється тим, що протистояння Коломойського і Пінчука неминуче призведе до повномасштабної війни між іншими олігархами", - зазначає Найєм.

Джерело: http://gazeta.ua/articles/politics/_v-rnbo-napisali-list-z-kompromatom-na-kolomojskogo-nardep/615891

Документи по Майдану знищувалися за наказом екс-голови СБУ Якименка - Наливайченко

Глава Служби безпеки України часів президентства Віктора Януковича Олександр Якименко особисто віддав наказ знищити відомчі документи. Про це в інтерв'ю LB.ua розповів очільник СБУ Валентин Наливайченко.
"Якименко та його банда тут у нас, у дворі, виставили понад 20 величезних залізних сейфів - намагалися знищити вміст. У числі документів були ОРД по більшості активістів, керівників самооборони Майдану, опозиційних політиків, більше того - по їх дітям. Вдумайтеся, навіть діти були "на олівці"! Існувала реальна загроза життю цих людей. Реальна. Я не перебільшую", - заявив він. Однак, за словами Наливайченка, частина матеріалів вдалося відновити в регіонах, куди вони розсилалися по управліннях СБУ. Крім того, каже голова СБУ, є документальне підтвердження, що наказ знищити документи віддавав особисто Якименко. "Він (Якименко - ред.) jсобисто підписував наказ про те, щоб все знищити. Цей документ залишився. Знову-таки, завдяки регіональним управлінням СБУ", - зазначив глава відомства. Хто віддавав відповідне розпорядження Якименко - Віктор Янукович чи Олександр - Наливайченко відповісти не зміг. "Для цього його потрібно допитувати", - сказав глава СБУ.

Джерело: http://gazeta.ua/articles/politics/_dokumenti-po-majdanu-znischuvalisya-za-nakazom-eksgolovi-sbu-akimenka-nalivajchenko/615750

Німеччина збільшує чисельність своїх спецслужб більш ніж на 700 осіб

На тлі зростання терористичної загрози, а також дестабілізації геополітичної обстановки в Східній Європі Німеччина вирішила істотно збільшити чисельність своїх спецслужб.

Докладніше: http://nv.ua/world/countries/germaniya-uvelichivaet-chislennost-svoih-specsluzhb-bolee-chem-na-700-chelovek-39400.html

СБУ злапала "адміна" кількох сепаратистських груп у соцмережах

Служба безпеки України в Житомирській області затримала адміністратора соціальних груп в інтернеті, який відкрито закликав до підтримки так званих Донецької та Луганської "народних республік". Про це йдеться в повідомленні прес-служби СБУ. "Встановлено, що місцевий житель активно розповсюджував інформаційні матеріали антиукраїнського та сепаратистського характеру з російських пропагандистських ЗМІ, зокрема, спрямованих на зрив мобілізаційних заходів унашій державі. Він також закликав надавати фінансову підтримку т. зв. ДНР і вказав реквізити банківського рахунку для перерахування коштів на створення "авіації" бойовиків", - йдеться в повідомленні. Під час обшуку квартири затриманого були вилучені два комп'ютери, за допомогою яких адмініструвалися антиукраїнські групи. Слідчі СБУ відкрили кримінальну справу за фактом сприяння терористичної діяльності організації у вигляді інформаційного забезпечення і підтримки. Як раніше повідомлялося, СБУ виявила в соцмережах близько 600 антиукраїнських груп.

Джерело: http://gazeta.ua/articles/np/_sbu-zlapala-admina-kilkoh-separatistskih-grup-u-socmerezhah/615596

Генрокуратура загубила золотий батон та коштовності з "Межигір'я"

Генпрокуратура не знає, куди поділися вилучені коштовності з Межигір'я, зокрема золотий батон - символ корупції Януковича. Про це заявив секретар парламентського комітету з питань протидії та запобігання корупції, народний депутат фракції "Блоку Петра Порошенка" Дмитро Добродомов, який звертався із відповідним запитом до ГПУ. "Сьогодні я отримав відповідь, що, виявляється, місцезнаходження славнозвісного золотого батона невідоме. По суті його вкрали. І питання - хто? У мене є перелік тих речей, які, як вияснилося, навіть не були конфісковані. Їх показали тільки по телевізору. Два місяці на запити - чи речі було обліковано, чи мають вони юридичний статус - нам давали відписки. Ми з комітетом будемо ставити питання: хто за це відповість", - наголосив Добродомов. За словами нардепа, з огляду на таку ситуацію, він покладає надію лише на майбутню роботу Антикорупційного бюро, оскільки правоохоронні органи не справляються зі своїми завданнями. "Люди, які не показали жодних результатів в роботі по боротьбі з корупцією, не можуть і далі цим займатися", - сказав політик. Добродомов переконаний, що реальну боротьбу з корупцією потрібно розпочинати з судової системи.
Він нагадав, що днями Генпрокуратура зайнялася суддею Печерського суду Підпалим, який свого часу зняв арешт із рахунків Арбузова та повернув арештовані гроші родині екс-міністра АПК Присяжнюка. "Вже є подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів, яка розглянула дисциплінарне провадження проти судді Підпалого. Як тільки один, два чи з десяток таких суддів сяде, тоді ми зможемо говорити про те, що процес боротьби з корупцією вже розпочався", - зазначив депутат.

Джерело: http://gazeta.ua/articles/life/_genrokuratura-zagubila-zolotij-baton-ta-koshtovnosti-z-mezhigirya/615573

Накрадено за рік. Список найгучніших журналістських розслідувань корупції у новій владі

Близько сотні антикорупційних розслідувань проти діячів уже нової влади оприлюднили журналісти за останній рік. Лише мізерна їх частина перетворилася на кримінальні справи.

Докладніше: http://nv.ua/publications/navorovano-za-god-spisok-samyh-gromkih-zhurnalistskih-rassledovaniy-korrupcii-v-novoy-vlasti-39173.html

СБУ почистила урядові комп’ютери від російських шпигунських програм

Служба безпеки України мінімізувала можливість витоку службових документів органів державної влади України внаслідок діяльності російських спецслужб.

Докладніше: http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24734 

Фігурантам справи про вбивство Нємцова скорегували звинувачення

Правоохоронні органи скорегували звинувачення, пред'явлене затриманим у справі про вбивство опозиціонера Бориса Нємцова, повідомило "Інтерфаксу" джерело, близьке до розслідування. Замість злочину з корисливих мотивів або за наймом у фабулі з'явився мотив політичної чи релігійної ненависті. "Звинувачення фігурантам висунуто за статтею 105 частина 2 пункти "ж" і "л" Кримінального кодексу РФ: злочин, скоєний групою осіб за попередньою змовою або організованою групою з мотивів політичної, ідеологічної, расової, національної чи релігійної ненависті", - повідомив співрозмовник агентства . Раніше в суді озвучували інше формулювання. Звинувачення було пред'явлено за пунктами "ж" і "з" вищезгаданої статті - "з корисливих мотивів або за наймом". За його словами, слідство поки не має конкретних даних про замовника злочину.
Раніше джерела "Інтерфаксу" повідомляли, що сліди замовника можуть вести за кордон. Нагадаємо, опозиційний політик Борис Нємцов був вбитий кількома пострілами в спину на Великому Москворецькому мості в центрі Москви пізно ввечері 27 лютого. Фігурантами справи про вбивство Нємцова стали п'ятеро людей: Заур Дадаєв, Анзор Губашев, Хамзат Бахаєв, Тамерлан Ескерханов і Шагіт Губашев. Виконавцем злочину слідство вважає колишнього заступника командира чеченського батальйону "Сєвєр" Дадаева.
При оголошенні рішення про його арешт суддя заявила, що він дав свідчення, проте пізніше ЗМІ повідомили, що Дадаєв заперечує свою провину. Захист Дадаева вже оскаржив рішення про взяття його під варту.

Джерело: http://gazeta.ua/articles/life/_figurantam-spravi-pro-vbivstvo-nyemcova-skoreguvali-zvinuvachennya/615363

ФСБ організувала кібератаку на органи української влади - СБУ

Служба безпеки України виявила та локалізувала кібератаку Російської Федерації на органи держвлади. Про це на брифінгу повідомив керівник департаменту СБУ Віталій Найда, передає "ЛІГА". За його словами, із використанням телекомунікаційного обладнання, яке знаходилося на території Російської Федерації, були спрямовані електронні листи в українські органи влади, зокрема, Міністерство закордонних справ, Міністерство оборони та Держслужбу з питань надзвичайних ситуацій України. При відкритті цих листів на комп'ютері встановлювалася шпигунська програма, яка надавала віддалений доступ до електронної поштової скриньки і теоретично могла давати доступ до всіх службових документів, які зберігалися на жорсткому диску або флеш-накопичувачі.
Координувалася і фінансувалася ця операція, за даними СБУ, 16-м і 18-м центром ФСБ РФ. Для імітації достовірності це програмне забезпечення було замасковане під офіційні листи від антитерористичного центру при СБУ і адміністрації Держприкордонслужби. "Наприклад, один із документів називався "Узагальнена довідка про оперативну обстановку на державному кордоні України за січень або лютий поточного року"", - сказав він.
Найда повідомив, що на сьогоднішній день департамент СБУ цю загрозу локалізував, можливість доступу до службових документів мінімізована.
"Разом із тим, ми впевнені, що російські спецслужби не припинять кібератаки в найближчому майбутньому. Тому СБУ підготувала детальну інструкцію та рекомендації всім органам державної влади щодо роботи з подібними електронними листами з тим, щоб унеможливити зараження інформаційних ресурсів спецслужбами Російської Федерації", - сказав він

Джерело: http://gazeta.ua/articles/np/_fsb-organizuvala-kiberataku-na-organi-ukrayinskoyi-vladi-sbu/615016

Спецслужби виявили російські шпигунські програми в комп'ютерах ключових українських відомств

В СБУ повідомили, що в комп'ютерах ряду українських відомств були виявлені російські програми-шпигуни.

Докладніше: http://nv.ua/ukraine/v-kompyuterah-minoborony-gschs-i-mid-obnaruzhili-rossiyskie-programmy-shpiony-38878.html

ГПУ має "копати" довкола Єфремова та Клюєва - експерт

Генпрокуратура не добереться до екс-глави Адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Клюєва. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Цибулько. "Якщо Генпрокуратура має намір реально розслідувати справи, треба "копати" навколо таких постатей, як Олександр Єфремов та Андрій Клюєв. Його брат Сергій навряд чи в матеріалі щодо розгону Майдану та інший подій. Він більше займався сімейним бізнесом.

Питання організації активної роботи по захисту влади Януковича було на Андрію", - зазначив він. За словами експерта, зараз починають зникати постаті "другого ешелону" Партії регіонів. "Міністерство внутрішніх справ поспішає це називати самогубствами. Але ті люди навряд чи цікаві для справжнього розслідування. Хіба можуть надати якісь підтвердження чи висловити припущення. Однак треба брати за голову, а не хвіст, цю Медузу Горгону під назвою Партія регіонів. Поки складається враження, що одним із компромісів по освоєнню повернутої території Донбасу є організаційні можливості колишніх "регіоналів". Якщо домовляться, то таких людей, як Клюєв, легалізують", - зауважив Цибулько. "Генпрокуратура паралельно має розслідувати також проведення парламентської виборчої кампанії 2012 року у проблемних округах. На Київщині тоді взагалі була ганьба. Це питання чомусь було знято. Займаються Майданом. Хоча насправді це один ланцюжок. Майдан - продовження терори, розпочатого у 2012 році на виборах", - додав політолог. Нагадаємо, Генеральна прокуратура не знайшла достатніх доказів для зняття депутатської недоторканності і притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Сергія Клюєва.

Джерело: http://gazeta.ua/articles/politics/_gpu-maye-kopati-dovkola-efremova-ta-klyuyeva-ekspert/615031

пʼятниця, 13 березня 2015 р.

СБУ взяла під контроль близько 600 антиукраїнських груп у соцмережах

Служба безпеки України виявила в соціальних мережах близько 600 груп антиукраїнської спрямованості, повідомив начальник департаменту контррозвідки інформаційної безпеки СБУ Віталій Найда.

"Виявлено близько 600 антиукраїнських груп у соціальних мережах. У першу чергу мова йде про Вконтакте і Однокласників", - сказав він, пише РБК-Україна.

За його словами, яскравим прикладом антиукраїнської групи є група Антимайдан, яку координують громадяни Павло та Надія Китаєва, які зараз проживають у Криму.

"Група Антимайдан має 27 адміністраторів більшість з яких проживає на території Росії або АР Крим ... Всі антиукраїнські групи перебувають під нашим контролем, і ми перевіряємо їх діяльність", - сказав він.

Джерело: http://nv.ua/ukraine/sbu-vzyala-pod-kontrol-okolo-600-antiukrainskih-grupp-v-socsetyah-38833.html

Європарламент закликає провести міжнародне розслідування вбивства Нємцова

Європейський парламент закликав провести незалежне міжнародне розслідування вбивства Бориса Нємцова.

Про це йдеться в ухваленій ним у четвер, 12 березня, резолюції.

Євродепутати назвали вбивство у центрі Москви одного з лідерів російської опозиції «найбільш значимим політичним вбивством у нещодавній російській історії».

Крім того, вони додали, що кремлівська пропаганда перетворює Росію «на країну репресій, мови ненависті та страху».

Резолюція Європарламенту містить також заклик до Кремля припинити залякування й тиск на лідерів опозиції, громадянське суспільство й медіа, звільнити всіх політичних в’язнів, зокрема українського депутата Надію Савченко та естонського поліцейського Естона Кохвера.

Європарламент у цій резолюції засудив Росію також за те, що та не співпрацює належним чином з міжнародною комісією з розслідування збиття «Боїнгу 777» Малайзійських авіаліній 17 липня 2014 року в небі над Донбасом.

Російський опозиціонер Борис Нємцов був убитий пізно ввечері 27 лютого у центрі Москви. У ніч на 7 березня були затримані підозрювані у злочині. Слідчі вважають, що організатором і виконавцем злочину є Заур Дадаєв. «Новая газета» у редакційній статті про власне розслідування справи називає ймовірним організатором злочину іншу людину: майора на ім’я Руслан, прізвище якого, за даними видання, відоме президенту Росії Путіну.

Джерело: http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24728

У Дніпропетровську затримали чергового ворожого агента. ВІДЕО

У Дніпропетровську співробітники СБУ затримали місцевого жителя, підозрюваного в підготовці терактів. Про це сьогодні повідомляє прес-служба СБУ. За словами затриманого, в серпні 2014 його завербували через соцмережу представники проросійської організації, яку курують спецслужби РФ. Жителю Дніпропетровська запропонували за гроші стати координатором цього «руху» в Днепрпетровську, вчиняти дії, спрямовані на розгойдування обстановки в регіоні.

Докладніше: http://sprotyv.info/node/14451

Про користь неспростовних доказів: З Клюєва не зніматимуть недоторканність, бо в ГПУ немає доказів його вини

Генеральна прокуратура не знайшла достатніх доказів для зняття депутатської недоторканності і притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Сергія Клюєва. Про це у своєму "Фейсбуці" повідомив народний депутат України Мустафа Найєм з посиланням на відповідь ГПУ. "Генеральна прокуратура не знайшла достатніх доказів для зняття депутатської недоторканності і притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Сергія Клюєва. Принаймні, поки не знайшла перевірка триває", - написав нардеп. За його інформацією, це звернення було підготовлене ще в часи генерального прокурора Віталія
Яреми, однак наступнику Віктору Шокіну відповідні документи матеріали передані не були. Водночас у відповіді ГПУ на депутатський запит Найєма зазначається, що Клюєв є фігурантом низки кримінальних справ, які перебувають на стадії розслідування. Як відомо, Андрія Клюєва підозрюють в участі в розгоні студентів 30 листопада в 2013 році. На той час він обіймав посаду голови РНБО. Сам Клюєв це заперечує.

Джерело: http://gazeta.ua/articles/politics/_z-klyuyeva-ne-znimatimut-nedotorkannist-bo-v-gpu-nemaye-dokaziv-jogo-vini/614954

Свідок у Лондоні заявив, що про зв’язок Путіна з наркоторгівлею дізнався з розмови Кучми і голови СБУ

Колишній офіцер КДБ Юрій Швець на слуханнях у справі про вбивство Олександра Литвиненка у Лондоні повідомив, що про причетність Володимира Путіна до відмивання грошей колумбійського наркокартеля дізнався з розмови президента України Леоніда Кучми з головою СБУ Леонідом Деркачем. Про це повідомляє Російська служба Бі-бі-сі. Ідеться про згадуване на слуханнях досьє на Віктора Іванова, нинішнього директора Федеральної служби з контролю за обігом наркотиків та одного з довірених осіб президента Росії Володимира Путіна, повідомляє Російська служба Бі-бі-сі. Цей документ було складено Юрієм Швецем у вересні 2006 року на замовлення Олександра Литвиненка для компанії Titon. Швець стверджує, що включив в це досьє інформацію про зв'язки Путіна та Іванова з так званим Тамбовським угрупуванням, яке в 90-х роках займалось наркоторгівлею і відмиванням грошей одного з колумбійських наркокартелів. На думку Швеця, це досьє не тільки стало причиною зриву важливої ??комерційної угоди, від якої Віктор Іванов, нібито, планував особисто отримати 10-15 млн доларів у вигляді «відкату», але й могло серйозно потурбувати самого Володимира Путіна. Адвокат вдови Литвиненка Бен Еммерсон зачитав уривок з досьє на Віктора Іванова: «Це був дивний час. Іванов, голова управління ФСБ по боротьбі з контрабандою, співпрацював з Тамбовським ОЗУ в спробі отримати контроль над морським портом Петербурга. Порт використовувався гангстерами для контрабанди колумбійських наркотиків до Європи. Путін, який працював тоді в адміністрації міста, був консультантом у компанії SPAG, яка, за наявною інформацією, займалася відмиванням грошей колумбійського наркокартеля в Петербурзі. Кумарін, лідер Тамбовської ОЗУ, входив до ради директорів однієї з дочірніх компаній SPAG». Швець повідомив, що про можливу причетність Путіна до наркоторгівлі він почув з прослуханих ним розмов Кучми зі співробітниками Служби безпеки України. «Це була доповідь
української служби безпеки СБУ президенту Кучмі, і так, це була секретна доповідь. Вона була усною: глава СБУ Деркач доповів про документи, які СБУ отримала в Європі і які демонстрували, що Путін мав відношення до і SPAG, щодо якої в Німеччині та Ліхтенштейні проводилося розслідування про її зв'язки з відмиванням грошей для колумбійського наркокартеля», – повідомив Швець. Цю розмову він прослухав у ході вивчення так званих плівок майора Мельниченка – даних прослуховування Леоніда Кучми. У 2002 році Швецю замовили роботу по текстовій розшифровці цих «плівок», роботу оплачував нині покійний Борис Березовський. Юрій Швець – у минулому кадровий офіцер КДБ, випускник Інституту зовнішньої розвідки імені Андропова, який працював у 80-х роках резидентом в США і звільнився зі служби в 1990 році. У 1993 році він емігрував до США і з 1997 року працює у сфері «дью ділідженс» – збору інформації та оцінки комерційних ризиків для компаній, що збиралися вести бізнес в Росії. Олександр Литвиненко помер 23 листопада 2006 в лікарні Університетського коледжу Лондона від отруєння радіоактивною речовиною полоній-210, доданою, як вважають британські спецслужби, в чай, який Литвиненко випив під час зустрічі з колишніми співробітниками ФСБ Андрієм Луговим (нині депутат Держдуми від ЛДПР) і Дмитром Ковтуном.

Джерело: http://nashigroshi.org/2015/03/13/svidok-u-londoni-zayavyv-scho-pro-zvyazok-putina-z-narkotorhivleyu-diznavsya-z-rozmovy-kuchmy-i-holovy-sbu/

четвер, 12 березня 2015 р.

Wikipedia звинуватила АНБ в шпигунстві за своїми користувачами

Засновник Wikipedia Джиммі Вейлз вчора відкрито виступив проти Агентства національної безпеки (АНБ), звинувативши його в стеженні за 500 млн користувачів вільної енциклопедії. Wikimedia Foundation, членом якої він є, приєдналася до спільного позову проти АНБ, спрямованого в Американський суд громадянських свобод. Проти незаконного стеження виступили також Human Rights Watch, Amnesty International USA, PEN American Center, Global Fund for Women та інші.

Член правління Wikimedia Foundation, а також її виконавчий директор Лайла Третікова заявили, що АНБ порушує основоположні американські закони. Четверту поправку конституції США, яка захищає право на недоторканність приватного життя, і першу – охороняє свободу слова. “Ми також стверджуємо, що подібні дії Агентства перевищують повноваження, надані законом про зовнішню розвідку, в який Конгрес вніс зміни в 2008 році”, – підкреслили керівники фонду, керуючого вільною енциклопедією.

За їх словами, більшість людей читають і шукають дані в “Вікіпедії” анонімно. Кожен місяць не менше 75 тисяч добровольців в США і по всьому світу витрачають свій час для того, щоб писати і редагувати статті у вільній енциклопедії. “Ці добровольці повинні виконувати свою роботу та не турбуватися, що уряд Сполучених Штатів відстежує, що вони читають і пишуть”, – переконані в Wikimedia Foundation. Але АНБ перехоплює практично весь текстовий трафік, який проходить через магістральну мережу США.

Коли хтось за кордоном переглядає або редагує сторінку в “Вікіпедії”, з високою часткою ймовірності АНБ відстежує цю діяльність. Спецслужби отримують доступ до змісту та іншим чутливим для інтернет-користувачів даними, наприклад, їх місце розташування, вважають керівники Wikimedia Foundation.

Про інтернет-стеженні АНБ вже раніше заявляв колишній співробітник американських спецслужб Едвард Сноуден. За його словами, Агентство національної безпеки уважно відстежувало сайт “Вікіпедії”, поряд з CNN.com, Gmail і Facebook.

Джерело: Finance.ua

185 бійців не можуть отримати протези через корупцію

185 українських бійців потребують протезування. Та вони не можуть отримати якісні протези через процедуру сертифікації комплектуючих. Така схема містить корупційну складову. Про це заявила експертна група з питань протезування Громадської ради при Фонді соціального захисту інвалідів. "Міністерство соціальної політики зобов'язує всі підприємства, які завозять комплектуючі для протезів, проходити сертифікацію. Ця процедура - незаконна, вона обмежує варіанти комплектації і лобіює інтереси певних протезних організацій, - стверджує голова експертної групи Олексій Краснощоков. - Ми ще в грудні минулого року прийняли резолюцію з цього приводу, яка зараз у Верховній Раді.
Нашу резолюцію підтримав Антимонопольний комітет, Міністерство економічного розвитку, Державна регуляторна служба України, Міністерство охорони здоров'я. Підтримали всі, крім профільного міністерства - соціальної політики. На думку активістів, механізм сертифікації обмежує конкуренцію та призводить до неефективного використання коштів з бюджету. "Сертифікацію здійснює ДП "Центр сертифікації технічних засобів реабілітації" - єдине підприємство на всю Україну, монополіст. За протез стегна їм треба заплатити 300 тисяч гривень. Вже можна було б протезувати 20 бійців на ті кошти, що це підприємство отримало на сертифікації, але вони пішли в кишеню конкретних чиновників. У Мінсоцполітики кажуть, що почали службове розслідування щодо директора Департаменту у справах інвалідів. Це перший крок, щоб розслідувати корупційні схеми. У своєму листі Мінсоцполітики пише, що з 1 липня процедура сертифікації комплектуючих не проводитиметься. Але виникає питання, навіщо її проводити до 1 липня? Щоб заробити грошей?", - додає Краснощоков. Експертна група з питань протезування вимагає провести аудит "Центру сертифікації технічних засобів реабілітації" з відстороненням керівних осіб та розслідування із залученням громадськості. І визнати процедуру сертифікації корупційною. Усього в Україні 257 тис. людей, які потребують протезування або візочків, з них 24 тис. - діти.

Джерело: http://gazeta.ua/articles/life/_185-bijciv-ne-mozhut-otrimati-protezi-cherez-korupciyu/614730

Для тих, хто не боїться англійської: використання теорії графів у розслідуваннях.

Почитайте, як розумні люди розслідують схеми відмивання грошей, інвестування виборчих кампаній, телефонні дзвінки та аналіз мереж для ідентифікації злочинців за допомогою теорії графів. Елегантно, практично, наочно.

"Ввічливі люди", "добровольці": методи соціальної інженерії в дії. Злочинці самі розповідають про свої злодійства.

Операція з приєднання Криму до Росії відбувалася за підтримки «ввічливих людей». Ким вони були? Як були озброєні? Як поводилися? «Медуза» вивчила феномен «ввічливих людей» з усіх боків, спростивши роботу детективам та суддям.

Докладніше: https://meduza.io/special/polite

Доповнення: Нечисть почала відкрито розповідати про свої подвиги.
Докладніше: http://www.znak.com/chel/news/2015-03-12/1036639.html 

середа, 11 березня 2015 р.

Суд відпустив СБУшника, який відкрив двері Донецького аеропорту терористам

Суд повернув прокуратурі справу про обвинувачення та скасував рішення про арешт екс-співробітника СБУ, який впустив в Донецький аеропорт бойовиків навесні 2014 року. Про це повідомили уГенпрокуратурі, передає "Українська правда". Згідно з повідомленням, ухвалою Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області від 6 лютого 2015 року запобіжний захід у вигляді тримання під вартою щодо Главури О.В. скасовано. Водночас, у повідомленні зазначається, "виконання вказаного рішення на органи прокуратури не покладалося". У Генпрокуратурі не відповіли на питання, чи означає це, що він досі залишається під вартою і де саме перебуває обвинувачений, зазначивши, що "Генпрокуратура не є розпорядником стосовно запитуваної інформації". Крім того, згідно з повідомленням, обвинувальний акт за підозрою Главури повернуто прокурору на підставі ч 3 статті 314 КПК України. Як відомо, уніч на 26 травня на територію Донецького аеропорту увірвалися озброєні бойовики з вимогою вивести українських військових з території аеропорту. 27 травня українські силовики взяли під контроль аеропорт. На початку листопада стало відомо, що бойовиків впустив колишній співробітник СБУ в Донецькій області. Використовуючи власну магнітну картку, він забезпечив безперешкодне проникнення до адміністративної будівлі Донецького аеропорту. В листопаді СБУ затримала екс-співробітника спецслужб. СБУ здійснювала досудове розслідування у кримінальному провадженні щодо Главури, 12 листопада до Генпрокуратури було направлено обвинувальний акт. Того ж дня обвинувальний акт затверджено прокурором та направлено до суду.

Джерело: http://gazeta.ua/articles/np/_sud-vidpustiv-sbushnika-yakij-vidkriv-dveri-doneckogo-aeroportu-teroristam/614497

Офіційна версія слідства з розслідування вбивства Нємцова не витримує критики

Справжній вбивця Бориса Нємцова не затриманий, хоча російським силовикам відома його особа.

Докладніше: http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24722

Двох дніпропетровських чиновників затримали через організацію тітушок

В Дніпропетровську прокуратура вручила підозру двом обласним чиновникам заступнику обласної ради та колишньому заступнику облдержадміністрації. Чоловіків підозрюють в організації наступів тітушок проти активістів під час Революції Гідності. "В ході розслідування отримано вичерпні докази того, що вказаними особами організовано масовий виступ тітушок проти учасників мирної акції протесту 26 січня 2014 року біля обласної адміністрації. На момент скоєння злочинів підозрювані займали високі посади та забезпечили доступ до будівель облради та облдержадміністрації молодиків - не менше 300 осіб для участі у масових заворушеннях. Також організували їх розміщення, харчування, забезпечили предметами для нанесення тілесних ушкоджень, - повідомили в Генпрокуратурі". Підозрюваних тримають під вартою.

Джерело: Газета.юа

В Україні пропонують розсекретити архіви Радянського Союзу

У пошуках минулого мені довелось працювати у багатьох архівах України. Кілька років тому я почав цікавитись історією своєї сім’ї. І якщо у приватних справах особливих проблем дослідити документи не виникало, то як дослідник я мав їх чимало. Насправді, усі архіви у нас різні і дуже багато залежить від людського фактора. На жаль, стан наших фондів не найкращий, бракує обладнання, робочих рук тощо. Після останніх політичних змін в Україні, режим доступу до архівів дещо лібералізувався. Але проблеми залишаються – є архівісти, які воліють не надавати документи, навіть якщо це порушує законодавство, – розповідає Павло Подобєд, керівник благодійного фонду «Героїка».

Навіть після 23 років незалежності, українські правоохоронні органи активно бережуть архіви репресивних органів давно неіснуючої держави. Шлях масового відкриття архівів про злочини тоталітарних режимів, який Європа пройшла ще на початку 1990-х років, Україна лише починає. За словами істориків та громадських діячів, без належного розкриття усіх архівів УРСР не можлива остаточна декомунізація України, а отже і її рух вперед.

Право на правду

Львів’янка Оксана з дитинства знає, що дідусь загинув десь далеко на півночі. Його забрали до страшної в’язниці, коли її тато був ще зовсім маленьким. Молодій дружині та сину вояка Української повстанської армії дивом вдалось врятуватись. Оксана згадує: історію діда розповідали пошепки і на кухні. Хизуватись тим, що ти родич людини, до якої приклеїли лейбу «зрадник держави», за часів Радянського Союзу було небезпечно. Кілька десятиліть родина не знала, що сталось з чоловіком на далекому Сахаліні і тільки на початку 1990-х їм повідомили, що його вбили при спробі втечі ще наприкінці 1940-х. Однак без жодних подробиць.

– Мені дуже цікаво дізнатись його історію. Цікаво, як його заарештували, скільки часу він пробув у в’язниці і зрештою як загинув. Я думала, що процес розкриття архівів вже давно би мав закінчитись і мала надію, що документи будуть у вільному доступі. Тому не поспішала. Але, мабуть, все буде не так швидко. Думаю, треба буде таки писати запити у різні органи і шукати, де ж є справа дідуся, – говорить львів’янка
У схожій ситуації нині тисячі українців, які не знають долі своїх рідних. Відповідно до указу Президента України від січня 2009 року мали бути розсекречені документи, що стосуються Голодомору, українського визвольного руху та репресій. Однак на практиці це не завжди так – багато залежить від того, чи захоче працівник архіву надати справу, чи ні.

За словами істориків, доки закриті архіви, дуже складно говорити не лише про справедливість для сімей, але й про комплексні історичні дослідження та аналіз подій того часу.

– У розвинених демократичних державах є засадничий принцип: громадський інтерес до інформації повинен мати перевагу перед будь-якими обмеженнями. Це діє щодо будь-якої інформації, але зокрема і ретроспективної – тої, що стосується нашого минулого. Рада Європи 13 липня 2000 року прийняла рекомендації країнам-членам щодо доступу до архівів. Одне з найважливішого: жодна країна не може вважатись демократичною, якщо вона не забезпечила своїм громадянам доступ до інформації про своє минуле. Подолання тоталітарної спадщини абсолютно неможливе без відкритого доступу до архівів, які розповідають про його функціонування. Після падіння режимів було чимало конференцій, де вирішували, що робити з архівами. Одна з головних рекомендацій: записи репресивних органів повинні бути передані під контроль нових демократичних органів влади, – говорить кандидат історичних наук, голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Експерти наполягають – Україна повинна нарешті перестати захищати права тих, хто винен у масових порушеннях прав людини і стати на захист жертв.

– Коли ми говоримо про архіви, маємо пам’ятати, що говоримо не про документи, карти чи будинки, ми говоримо про базові права – право на свободу слова та вираження. Звісно, є і право на повагу до приватного життя, але навіть у цьому випадку винятками є інформація, що має суспільну вагу. Це важливо, бо коли ми говоримо про документи колишніх спецслужб, це документи, які з одного боку містять приватну інформацію, але вони і становлять значний суспільний інтерес, бо свідчить про злочини, про репресії, які відбувались проти громадян колишнього СРСР, – переконаний юрист Інституту медіа права Ігор Розкладай.

Польща та Балтія як зразок

За словами Володимира В’ятровича, найкраще вдалось зберегти архіви колишніх репресивних органів у Польщі – загалом 87 км полиць.

– У різних країнах по-різному вдалось врятувати ці документи. Там де відбулись оксамитові революції, це вдалось зробити краще, а де ні – дещо повільніше і спецслужбам вдалось знищити частину документів. Далі були спеціальні законодавчі акти, які регулювали роботу з цими архівами. Перший закон прийняли у Німеччині у грудні 1991 року. Основне, що об’єднує усі закони – пріоритет права жертви над правами осіб, які працювали на режим. При цьому жертва має право тимчасово обмежити доступ до інформації про себе, а злочинець – ні. Повний доступ до архівів мали родичі, дослідники і журналісти, – говорить Володимир В’ятрович.

За словами в. о. директора Центру досліджень визвольного руху, експерта Реанімаційного пакету реформ Андрія Когута, у політиці відкриття архівів Україна з одного боку втратила багато часу, а з іншого – має шанс зробити це швидко та якісно. Адже не потрібно вигадувати велосипед, а лише мудро скористатись досвідом європейських країн. Найближчим, на думку Андрія Когута, для України міг би бути досвід Польщі, Чехії, а також країн Балтії.
– У Польщі, як і у всіх країнах Центрально-Східної Європи усі архіви комуністичної міліції та спецслужб є відкритими. Їх забрали від існуючих правоохоронних органів і або створили нову структуру, або передали інститутам нацпам’яті. Принцип відкритості архівів там працює на ділі, а не на словах. Орієнтуватись у нашій роботі також вартувало би на країни Балтії, які серед пострадянських країн зуміли дуже швидко і якісно подолати радянський спадок і рухатись вперед, – говорить Андрій Когут.

На грані втрати

За інформацією експертів Центру досліджень визвольного руху, які підготували Концепцію забезпечення відкритого доступу до документів з архівів комуністичних спецслужб, вирішити архівне питання потрібно якнайшвидше, адже існує загроза ще й фізичної втрати документів. Від українських полонених, які утримувалися російськими окупаційними військами в Донецьку, відомо, що їх розміщували на пустих полицях архіву СБУ в Донецьку. Доля цих документів до кінця не відома, і якщо, можливо, сучасні документи було вивезено в Росію, то історичні матеріали напевне було знищено або розкрадено.

– Нам треба фізично забрати архіви з тих приміщень, де вони зараз зберігаються. Це архіви МВС, СБУ та служби зовнішньої розвідки. І почати їх наукове опрацювання та надати доступ громадян України про злочини проти прав людини. Має йтися про всі документи до грудня 1991 року. Зрештою те, що вони нині зберігаються у правоохоронців, створює загрозливий ефект спадкоємності – ніби сучасне СБУ є нащадками КГБ, а міліція – нащадком тодішньої репресивної міліції. Це дуже контрастує з запевненнями, що ми будуватимемо ці служби на європейських засадах відкритості. Треба нарешті визначитись, що ж ми насправді робимо, – переконаний Андрій Когут.
Екперти вже підготували зміни до законів України, які дозволять змінити підходи у розкритті документів та нарешті створити один великий публічний архів.

– Це не легко і потребує витрат, але з досвіду законів про доступ до публічної інформації: коли з’являється закон, з’являються і гроші. Звісно, не одразу. Але якщо нічого не робити, нічого не зміниться. Переконаний, нинішній збройний конфлікт в Україні – це теж наслідок того, що довгий час архіви були закриті, – переконаний Ігор Розкладай.
А от наступним кроком після передачі архівів, експерти кажуть, треба зайнятись їх оцифруванням. До прикладу, Польща щороку оцифровує до 5 млн документів. До речі, Центр досліджень визвольного руху щоразу поповнює колекцію свого Електронного архіву avr.org.ua – вже сьогодні онлайн доступні понад 20 тисяч документів з архівів КГБ, матеріалів ОУН та УПА.

– Важливо буде оцифрувати усі документи, щоб архіви були доступні не лише дослідникам, але і громадськості. Це стосується усіх архівів: тих які зараз у структурі Міністерства внутрішніх справ, а також аудіо- та відеоархівів, які нині є в державних установах та приватних компаніях. Коли ми говоримо про реформування галузі культури, говоримо про зміну законодавства і те, що архівна справа має синхронізуватись з європейськими стандартами, – підсумовує голова комітету з питань культури та духовності Верховної Ради України Микола Княжицький.

Мирослава Іваник

Джерело: http://www.polukr.net/uk/blog/2015/03/archiwna-sprawa-v-ukraini-proonujut-posekretiti-archivi-riadianskovo-sojuzu/

Рекомендовано ознайомитися: як за допомогою ботів можна впливати на хід розслідування злочинів.

Рано чи пізно, все таємне відкриється, маски будуть зірвані, інтернет-боти будуть заблоковані...
Стали відомі деталі роботи інтернет-ботів, за допомогою яких замовники вбивства Нємцова намагаються тиснути на слідство та заплутувати громадську думку.

вівторок, 10 березня 2015 р.

Російські "брудні" мільярди осідають в британських банках - The Times


Менш ніж за десять років до Великобританії таємно переведели капіталу майже на £100 млрд (близько 138 млрд євро). Про це пише The Times з посиланням на дослідження Deutsche Bank.

Експерти стверджують, що вперше вдалося виявити докази незареєстрованого управлінням національної статистики припливу коштів з Росії.

"Деякі аномалії в даних можуть бути технічними. Але ми виявили кореляцію між незареєстрованим припливом грошей в Британію і відтоком капіталу з Росії. Логічно припустити, що значна частина цього - незаконні операції", - сказав фахівець Deutsche Bank Олівер Харлі.

Стверджується, що більша частина зазначених коштів - це гроші, які відмивали російські інвестори. Автори аналізу встановили зв'язок між "аномаліями", які спостерігаються в британських платіжних балансах, і посиленням відтоку капіталу з Росії, йдеться в статті.

Зокрема, фахівці виявили "чітку кореляцію між офіційними даними Банку Росії про відтік капіталу з країни і місцевими даними про приплив капіталу в Сполучене Королівство". За словами авторів дослідження, в останні роки потік капіталів з Росії в Британії істотно посилився.

Стверджується, що з 2006 року було переведено понад £93 млрд, щомісяця на рахунки в британських банках надходить з-за кордону близько £1 млрд. За наявними даними, певні гроші переводяться цілком законно, в інших випадках мова йде про незаконні операції по відмиванню грошей через інвестиції в нерухомість або цінні папери.

Останнім часом Британія також опинилася в центрі уваги інвесторів з Греції, Ізраїлю, КНР та країн Близького Сходу.

Зазначимо, що за даними ЦБ РФ, чистий відтік капіталу з Росії в 2014 році сягнув понад 150 млрд дол. Найбільший відтік стався восени, що співпало з введенням чергових санкцій щодо Росії. У 2013 році показник становив 61 млрд дол. Таким чином, відтік збільшився в 2,5 рази.

Джерело: Gazeta.ua