вівторок, 10 березня 2015 р.

Російські "брудні" мільярди осідають в британських банках - The Times


Менш ніж за десять років до Великобританії таємно переведели капіталу майже на £100 млрд (близько 138 млрд євро). Про це пише The Times з посиланням на дослідження Deutsche Bank.

Експерти стверджують, що вперше вдалося виявити докази незареєстрованого управлінням національної статистики припливу коштів з Росії.

"Деякі аномалії в даних можуть бути технічними. Але ми виявили кореляцію між незареєстрованим припливом грошей в Британію і відтоком капіталу з Росії. Логічно припустити, що значна частина цього - незаконні операції", - сказав фахівець Deutsche Bank Олівер Харлі.

Стверджується, що більша частина зазначених коштів - це гроші, які відмивали російські інвестори. Автори аналізу встановили зв'язок між "аномаліями", які спостерігаються в британських платіжних балансах, і посиленням відтоку капіталу з Росії, йдеться в статті.

Зокрема, фахівці виявили "чітку кореляцію між офіційними даними Банку Росії про відтік капіталу з країни і місцевими даними про приплив капіталу в Сполучене Королівство". За словами авторів дослідження, в останні роки потік капіталів з Росії в Британії істотно посилився.

Стверджується, що з 2006 року було переведено понад £93 млрд, щомісяця на рахунки в британських банках надходить з-за кордону близько £1 млрд. За наявними даними, певні гроші переводяться цілком законно, в інших випадках мова йде про незаконні операції по відмиванню грошей через інвестиції в нерухомість або цінні папери.

Останнім часом Британія також опинилася в центрі уваги інвесторів з Греції, Ізраїлю, КНР та країн Близького Сходу.

Зазначимо, що за даними ЦБ РФ, чистий відтік капіталу з Росії в 2014 році сягнув понад 150 млрд дол. Найбільший відтік стався восени, що співпало з введенням чергових санкцій щодо Росії. У 2013 році показник становив 61 млрд дол. Таким чином, відтік збільшився в 2,5 рази.

Джерело: Gazeta.ua

Немає коментарів :

Дописати коментар