четвер, 12 березня 2015 р.

Wikipedia звинуватила АНБ в шпигунстві за своїми користувачами

Засновник Wikipedia Джиммі Вейлз вчора відкрито виступив проти Агентства національної безпеки (АНБ), звинувативши його в стеженні за 500 млн користувачів вільної енциклопедії. Wikimedia Foundation, членом якої він є, приєдналася до спільного позову проти АНБ, спрямованого в Американський суд громадянських свобод. Проти незаконного стеження виступили також Human Rights Watch, Amnesty International USA, PEN American Center, Global Fund for Women та інші.

Член правління Wikimedia Foundation, а також її виконавчий директор Лайла Третікова заявили, що АНБ порушує основоположні американські закони. Четверту поправку конституції США, яка захищає право на недоторканність приватного життя, і першу – охороняє свободу слова. “Ми також стверджуємо, що подібні дії Агентства перевищують повноваження, надані законом про зовнішню розвідку, в який Конгрес вніс зміни в 2008 році”, – підкреслили керівники фонду, керуючого вільною енциклопедією.

За їх словами, більшість людей читають і шукають дані в “Вікіпедії” анонімно. Кожен місяць не менше 75 тисяч добровольців в США і по всьому світу витрачають свій час для того, щоб писати і редагувати статті у вільній енциклопедії. “Ці добровольці повинні виконувати свою роботу та не турбуватися, що уряд Сполучених Штатів відстежує, що вони читають і пишуть”, – переконані в Wikimedia Foundation. Але АНБ перехоплює практично весь текстовий трафік, який проходить через магістральну мережу США.

Коли хтось за кордоном переглядає або редагує сторінку в “Вікіпедії”, з високою часткою ймовірності АНБ відстежує цю діяльність. Спецслужби отримують доступ до змісту та іншим чутливим для інтернет-користувачів даними, наприклад, їх місце розташування, вважають керівники Wikimedia Foundation.

Про інтернет-стеженні АНБ вже раніше заявляв колишній співробітник американських спецслужб Едвард Сноуден. За його словами, Агентство національної безпеки уважно відстежувало сайт “Вікіпедії”, поряд з CNN.com, Gmail і Facebook.

Джерело: Finance.ua

Немає коментарів :

Дописати коментар