четвер, 7 травня 2015 р.

Скандал на мільярд доларів у Молдові.

У Молдові три найбільші банки країни за кілька днів нишком вивели в офшори 1 мільярд доларів (15% ВВП країни!), І ніхто не знає, хто їх переказав, куди ці гроші пішли і чому за цим ніхто не догледів.

Відкриті дані можуть спричинити скандал в Міносвіти

Повна історія тут: http://habrahabr.ru/post/257069/

До продажу готується надміцний смартфон з чіпом шифрування розмов

Компанія Turing Robotic Industries представила смартфон, який забезпечує один з найвищих на сьогоднішній день рівнів захисту інформації.
Пристрій під назвою Turing Phone оснащено чіпом шифрування, який захищає від прослуховування розмови між такими апаратами. Інша особливість пристрою - матеріал корпусу під назвою liquidmorphium (Рідкий морфін). Даний металевий сплав, по завіреннях виробника, міцніше сталі і титану. Мобільний пристрій оснащений 5,5-дюймовим дисплеєм з Full HD дозволом і процесором Snapdragon 801. Смартфон обладнаний 3ГБ оперативної пам'яті і до 128ГБ вбудованої флеш-пам'яті. Turing Phone оснащений основний 13-мегапіксельною камерою, 8-мегапіксельною камерою на лицьовій панелі і батареєю ємністю 3000 мАг.


Джерело: http://www.imena.ua/blog/turing-robotic-industries/

25 онлайн-інструментів для моніторингу в Мережі

Будь-яка компанія так чи інакше цікавиться діями і стратегіями конкурентів. В інтернет-бізнесі моніторинг допомагають організувати різні інструменти. Пропонуємо 25 таких корисних сервісів, щоб показати вам, як можна контролювати рекламну та інформаційну активність конкуруючих стартапів і компаній в Мережі.
Сподіваємося, вони будуть корисні не тільки новачкам в маркетингу чи продажах, а й тим, хто займається конкурентною розвідкою, розслідуваннями та детективною діяльністю.

Докладніше: http://www.imena.ua/blog/spy-like-a-pro/

Програми Google будуть використовуватися для аналізу даних фінринків

Американська компанія SunGard Data Systems Inc. буде використовувати програмне забезпечення Google Inc. для надання трейдерам глибокого аналізу даних з фінансових ринків.

Компанія стверджує, що технології, що забезпечують пошук Google і роботу поштового сервісу Gmail, дозволяють обробляти до 6 млрд торгових повідомлень на годину.

За словами партнера SunGard Нілу Палмера, цю величину можна розігнати до 25 млрд повідомлень на годину.

Трейдинг в умовах сучасного ринку вимагає обробки величезної кількості даних – такі наслідки роботизації процесу, в результаті якої за частки секунди генерується цілий потік ордерів.

"Можна створити таку систему самим, але це буде дуже дорого, – каже техдиректор SunGard Стівен Сілберстейн. – Google повноцінно вбудувала великі дані в свою роботу як з точки зору їх зберігання, так і з точки зору креативного пошуку, і швидкість і можливості такої аналітики дуже важливі ".

У своїх розробках SunGard також використовує технології хмарних сервісів Google.

SunGard працює над пропозицією за проектом консолідованого аудиторського сліду Consolidated Audit Trail (CAT) для Комісії з цінних паперів і бірж (SEC) США.

SEC хоче створити базу даних, яка буде щодня обробляти в режимі реального часу і направляти в архів порядку 50 млрд записів, які відстежують всі котирування, торгові накази і фактично здійснені угоди на ринках акцій і опціонів США.

За матеріалами bloomberg.com
Джерело: http://news.finance.ua/ua/news/~/349994

вівторок, 5 травня 2015 р.

Мільйон справ. Які таємниці приховують архіви СБУ

Документи СБУ відкрили кілька нових сторінок в українській історії, наприклад, того, що стосується селянських повстань кінця 1920-х - початку 1930-х років. "Класичне кліше говорить про те, що українці смиренно пішли на забій і просто мільйонами вимирали, - розповідає Володимир Бірчак. - Але безліч документів підтверджує, що вони чинили опір більшовицькій політиці колективізації та Голодомору, були великі збройні виступи і повстання. Вся Східна, Центральна, Південна Україна була ними охоплена. Власне, боячись бунтующей України, Сталін і організував геноцид - Голодомор ".

Фокус відправився в архів СБУ, щоб дізнатися, як знайти інформацію про репресованих родичів, і чи допоможе відкриття архівів люстрації чиновників

Банк злочинного світу: Історія українського емігранта, який створив анонімний аналог PayPal: The Atlantic

У 2013 році влада США закрила анонімну платіжну систему Liberty Reserve. У прокуратурі заявили, що через неї було відмито 6 мільярдів доларів — це найбільший випадок в історії США. Творець системи, уродженець України Артур Будовський був затриманий в Іспанії, а потім викрадений агентами Секретної служби. The Atlantic розповідає, як емігрантові вдалося створити PayPal для кримінального світу, попутно одружившись на чоловікові і жінці.

Докладніше російською і англійською .

Список номінантів на люстрацію тепер можна знайти в онлайн-реєстрі

Громадський люстраційний комітет 28 квітня відкрив онлайн-реєстр осіб, які підлягають люстрації. Про це заявив голова комітету Єгор Соболєв, передає "Українська правда". Реєстр знаходиться за адресою http://lku.org.ua/registry. Станом на 28 квітня у ньому знаходяться 755 осіб, нові прізвища будуть додаватись по мірі надходження інформації.
"Люстрацію в Україні можуть провести виключно громадяни за допомогою медіа та власної активності. Очищення влади не проведуть посадовці, оскільки вони самі причетні до клептократичної машини, від якої нам і потрібно очистити державу", сказав Соболєв. До реєстру потрапили люди, що займали свої посади в період режиму Януковича, а також ті, які працювали на ключових посадах в період Євромайдану. За словами керівника інформаційного відділу комітету Олександри Дрік, до реєстру потрапили не тільки ті посадовці, які були звільнені відповідно до закону про очищення влади, але й ті, які звільнились за власним бажанням. "Активісти Громадського люстраційного комітету в ручному режимі перевірили тисячі біографій посадовців і надіслали сотні запитів до державних органів. Для внесення особи до реєстру ми використовуємо виключно офіційну інформацію: офіційні біографії, накази про призначення та звільнення, відповіді на офіційні запити до державних органів. Наш реєстр також включає людей, які нині не обіймають державні посади, але до них застосовується заборона працювати на державний службі протягом 10 років", зауважила вона. В планах комітету включити до реєстру 5000 осіб та додати посадовців, які підпадають під люстрацію за іншими критеріями, зокрема, майновим. Дрік додала, що реєстр був створений фактично в борг і закликала небайдужих підтримати проект. Всі необхідні реквізити вказані на сайті.

Джерело: http://gazeta.ua/articles/life/_spisok-nominantiv-na-lyustraciyu-teper-mozhna-znajti-v-onlajnreyestri/623487

пʼятниця, 24 квітня 2015 р.

Будьте обережні: в Google з'явилася можливість завантажити всю історію вашого пошуку

Раніше у своєму «гуглоаккаунті» можна було переглядати особисту історію пошуку за будь-який період і чистити її. Зараз же розробники корпорації додали можливість завантажити історію у вигляді архіву. Таким чином, з цією інформацією можна буде працювати в офлайн-режимі.

Докладніше: ain.ua/2015/04/21/576843

Як працюватиме технологія ідентифікації громадян BankID

У ході конференції iForum-2015 Дмитро Дубілет, «ПриватБанк», представив на практиці роботу технології BankID для ідентифікації громадян на порталах і в сервісах електронного уряду.
Передбачається, що ця розробка буде використовуватися надалі не тільки для державних установ та відомств, а й для електронної ідентифікації в корпоративних системах. Пілотні проекти з використанням такої технології запустять у державних установах та онлайн-сервіси у Львові та Дніпропетровську:




Джерело: http://www.imena.ua/blog/bankid-iforum-2015/


Небезпечна уразливість в Windows дозволяє шахраям викрадати логіни і паролі

Фахівці з безпеки з американської компанії Cyclance виявили новий метод викрадення логінів і паролів з будь-якого комп'ютера під управлінням операційної системи Windows.

Виявлена ​​уразливість ставить під загрозу безпеку сотень мільйонів користувачів. Крім продукції Microsoft вона поширена і серед програм інших розробників.

У число порушених вразливістю входять такі популярні продукти як Adobe Reader, Apple QuickTime, Apple Software Update, Microsoft Internet Explorer, Microsoft Windows Media Player, Microsoft Excel, Symantec Norton Security Scan, AVG Free, BitDefender Free, Comodo Antivirus та інші.

Уразливість охрестили Redirect to SMB. SMB - це вузол, здатний встановлювати з'єднання по протоколу Server Message Block, призначеному для обміну файлами. Використовуючи SMB, користувач отримує доступ до файлів та інших ресурсів на віддаленому сервері.

Суть уразливості полягає в перехопленні каналу з довіреним сервером за допомогою атаки типу man-in-the-middle і прокладання маршруту через підставний сервер SMB з програмним забезпеченням, що витягує з мережевих пакетів необхідні дані.

У ході експериментів з'ясувалося, що зловмисники можуть перехоплювати не лише запити з Internet Explorer, але і запити зі встановленого на комп'ютер програмного забезпечення до серверів розробників.

Зараз проблема усе ще не вирішена. Для захисту від можливого розкрадання даних експерти рекомендують користувачам блокувати вихідний трафік через порти TCP 139 і TCP 445.

Джерело: http://www.imena.ua/blog/windows-resurfaces-to-steal-your-login/

"Мамо, я приїду з Анею. Вона із Севастополя"

Артем унас єдина дитина. Я намагалася його вмовити, щоб не подавав документів на цю посаду, розповідає 62-річна Неля Ситник, мати нового голови Антикорупційного бюро Артема Ситника. Вона вчителька молодших класів Компаніївської загальноосвітньої школи I-III ступенів.
Прекрасно розумію, яка це робота. Але з Артемом цей номер не пройде. Каже: "Мамо, я просто хочу попробувати, чи зможу все задумане реалізувати". Спочатку був не впевнений, що пройде. Аж доки не дійшов до десятки претендентів. Він у нас завжди був активний, напористий. Дивувалася, як встигає поєднувати навчання й бути активним у шкільних заходах. То на вечорі ведучим, то біжить на математику. З восьмого класу активно брав участь в олімпіадах різних рівнів і перемагав. Питання: чи дати йому золоту медаль навіть не стояло. Казав: "У тім, що так склалася моя доля, буду завдячувати своїй вчительці з історії і правознавства Любові Василівні Лещенко". Вона прищепила йому любов до цих предметів. Але в моїй родині всі вчителі, тому хотілося, щоб продовжив традицію. Він наполіг на юридичному. Я казала, що фінансово не потягнемо університет Ярослава Мудрого в Харкові. Ми скромна сім'я, і це було для нас дуже накладно. Вже на останньому курсі Артем дзвонить і ставить перед фактом: "Мамо, я приїду з Анею. Вона із Севастополя". І ми з чоловіком давай готовиться до весілля. Вони обоє закінчили навчання з червоними дипломами, і їх запросили у прокуратуру Кіровограда. Спочатку працювали в Ленінському районі, а потім перейшли в обласну. Із дружиною 36-річною Ганною живуть у двокімнатній квартирі в місті Бровари під Києвом. Виховують двох дітей: 11-річного Микиту і 5-річну Поліну.
Син у нас затятий рибак, каже Неля Павлівна. До цього і Микитку присадив, і нас із батьком. Батько Артема Ситника 61-річний Сергій Миколайович очолює Компаніївський райавтодор.

Джерело:  http://gazeta.ua/articles/politics-newspaper/_mamo-ya-priyidu-z-aneyu-vona-iz-sevastopolya/621892 

Співробітники УБОЗу Київської обл. затримали групу злодіїв і скупників краденого

Всього в рамках кримінального провадження налічується 16 епізодів, виявлено 13 зловмисників

Співробітники УБОЗу Київської області в рамках кримінального провадження за ст. 185 "Крадіжка" затримали організовану злочинну групу з 5 осіб, які займалися крадіжками. Крім того, правоохоронці виявили скупників. Про це 112.ua розповіло джерело в правоохоронних органах.

"УБОЗ Київської області затримав організовану злочинну групу, до складу якої входили 5 осіб, один з яких раніше був судимий. Було встановлено, що зловмисники скоювали крадіжки з будинків в Переяслав-Хмельницькому районі Київської області. В рамках цієї кримінальної виробництва всього було виявлено 13 зловмисників - п'ятеро злодіїв, а решта скупники. Правоохоронцями були проведені 13 обшуків, в ході яких були виявлені електроінструменти, цінні речі та наркотики. Злодії затримані, а відносно скупників тривають слідчі дії ", - розповіло джерело.

"За останній час, це одна з наймасштабніших справ за статтею "Крадіжка" у Київській області", - зазначили правоохоронці.

Джерело: http://112.ua/kriminal/sotrudnyky-ubopa-kyevskoi-obl-zaderzhaly-hruppu-vorov-y-skupshchykov-kradenoho-223498.html

IBM виклала 700 ТБ даних про загрози у відкритий доступ

У хмарне сховище IBM виклала широку базу інформації про кіберзагрози, доступ до якої може отримати будь-який користувач. Такими діями IBM сподівається докорінно змінити методи гарантування безпеки організацій, надавши IT-фахівцям, адміністраторам і звичайним користувачам доступ до бази.

В цілому фахівці з безпеки оприлюднили 700 ТБ даних про кіберзагрози. Інформація була отримана від 270 млн користувачів і зібрана на 25 млрд сайтів.

Архів зможе поповнювати будь-який користувач. Представники IBM сподіваються, що інші компанії приєднаються до проекту і додадуть нову інформацію в базу, що постійно наповнюється.

Раніше адміністрація соціальної мережі Facebook оголосила про запуск сервісу ThreatExchange, який призначений для спрощеного обміну інформацією про уразливості і різноманітні кіберзагрози.

Розробники запевняють, що використання соціальної мережі в якості основи нового сервісу дозволило реалізувати унікальну функціональність для IT-фахівців.

У свою чергу, командування армії Ізраїлю планує суттєво зменшити вразливість країни до хакерських атак. Передбачається, що нові заходи перетворять Ізраїль в головний оплот кібербезпеки в світі.

Джерело: http://www.imena.ua/blog/ibm-700-tb/

Ой, як файно!

Арсен Аваков розповів про розслідування справи щодо незаконної торгівлі вугіллям, яке видобувалось на тимчасово окупованій території Донецької та Луганської областей.


середа, 22 квітня 2015 р.

Як розслідувати правопорушення та злочини, не відходячи від комп’ютера?

У жовтні 2014 року у Львові в стінах Школи журналістики Українського католицького університету відбулася зустріч Олекси Шалайського, керівника проекту «Наші гроші» та студентів школи. О.Шалайський поділився методикою проведення журналістського розслідування за комп’ютером. Матеріали будуть корисними не лише журналістам і блоггерам, але й слідчим, детективам та консультантам широкого профілю.
Пропонуємо переглянути відеозапис зустрічі.

Частина 1. http://youtu.be/goqaMrtDAjQ



Частина 2. http://youtu.be/WycaEZ3nsWQ




Прокуратурою Київщини викрито посадовців Білоцерківського району на вимаганні 600 тис. доларів США хабара

Працівниками прокуратури Київської області спільно із співробітниками ГВ БКОЗ ГУ СБУ у м. Києві та області затримано «на гарячому» голову Макіївської сільської ради та в.о. начальника Держземагенства у Білоцерківському районі, які вимагали від громадянина грошові кошти у сумі 600 тис. доларів США за оформлення 23 гектарів землі у приватну власність.

Хабарників затримано при одержанні частини неправомірної вигоди в розмірі 1 250 000 грн.

Кримінальне провадження розслідується за ч. 4 ст. 368 Кримінального кодексу України, тобто одержання неправомірної вигоди в особливо великому розмірі за попередньою змовою групою осіб.

На даний час проводяться обшуки за місцем роботи та проживання затриманих.

Крім того, органом досудового розслідування вирішується питання про обрання вказаним особам запобіжного заходу в вигляді тримання під вартою та відсторонення від від займаних посад.

Джерело: http://www.gp.gov.ua/

понеділок, 20 квітня 2015 р.

Схеми, схеми... грабунок державного та комунального майна у Дніпропетровську.

Нещодавно Геннадій Корбан опублікував на своїй сторінці у фейсбуці дуже цікаві документи (раз, два), що розкривають схеми розкрадання комунального майна Дніпропетровська. Одна лише цифра — більше 320 об’єктів комунального майна. Відомі багатьом прізвища Вілкула, Романенка, Величка, а також колишнього міського голови Дніпропетровська Куличенка, який нині є народним депутатом у Верховній Раді України.



читайте...

Спецоперація "Гюльчатай, відкрий лічку" пройшла успішно.

Є такий сайт - "Миротворець". Там свідомі українці збирають дані на всю ту нечисть, що зветься "ополченцем". Нещодавно власники сайту вирішили здійснити інформаційну спецоперацію під назвою "Голючатай, відкрий личку". Завдяки методам соціальної інженерії та засобам масової дезінформації РФ операція пройшла успішно. Днями сайт "Миротворець" завдяки істерії в російських ЗМІ став одним з лідерів по відвідуваності в Рунеті. За декілька днів на нього прийшли сотні тисяч запитів від російських терористів/найманців військовослужбовців російської армії, що брали участь в неоголошеній війні проти України, а також цікавих, хто хотів перевірити наявність в базах даних сайту "Миротворець" себе або своїх знайомих на предмет незаконних дій проти народу України.

Пропонуємо ознайомитися з описом (частина 1, частина 2) спецоперації під кодовою назвою "Гюльчатай, відкрий личку".

Метою інформаційної спецоперації було виявити якомога більше російських і українських терористів, які заходячи на сайт "Миротворець" документували себе і співучасників своїх злочинів, набираючи у вікні "Пошук" свої учтановчі дані - ПІБ, телефони, електронну пошта. Деякі унікуми навіть вводили свої домашні адреси, як, наприклад, один російський військовослужбовець з Калінінградській області.

На сьогодні у базах даних сайту "Миротворець" 32 тисячі профілів осіб, які або воювали проти України або підривали її суверенітет зсередини, або зрадили присягу на вірність народу Україні.
За три дні проведення інформаційної спецоперації під кодовою назвою "Гюльчатай", після обробки і перевірки даних, таких осіб стане на декілька десятків тисяч більше!

Куди повідомляти про вимагання хабарів або корупційні діяння чиновників?

Боротьба з корупцією – головна передумова змін на краще в усіх сферах нашого життя. Це наша перепустка у коло демократичних країн з якісною медициною, освітою, розвиненим малим і середнім бізнесом.

Соціологічні опитування свідчать, що однією з найгостріших проблем для мешканців Київщини є корупція – понад 63% людей відзначають, що в цій сфері потрібно наводити лад. Найбільш «благодатними» сферами для охочих нажитися на простих громадянах традиційно залишаються земельні та кадастрові питання, реєстрація майнових прав, дозвільні процедури в будівництві.

Проект «Стоп корупції у Київській області» — це спільний проект Київської обласної державної адміністрації, громадських організацій і партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність»», започаткований з ініціативи першого заступника голови КОДА Лева Парцхаладзе.

Мета проекту «STOP Корупції», який стартував нещодавно в області, – зменшити рівень зловживань у цих сферах на 70% протягом найближчих 4-5 місяців.

Повідомлення про свавілля чиновників приймаються на гарячу лінію за номером (044)5780004, на електронну скриньку povidom@stopcor.kiev.ua, а також через форму зворотного зв’язку на сайті http://stopcor.kiev.ua.

«Боротьба з корупцією – завдання номер один для мене. Щоб не розпорошуватися і досягти ефекту, ми розпочали з трьох інстанцій – Державної архітектурно-будівельної інспекції, Держземагентства, Держреєстру», — наголошує перший заступник Київської обласної державної адміністрації Лев Парцхаладзе.

Президент Петро Порошенко закликає громадян повідомляти правоохоронцям і Антикорупційному бюро про випадки хабарництва.

“Нам дуже складно буде боротися з корупцією, якщо і далі буде діяти принцип мовчання, неповідомлення про факти корупції. Про них треба розповідати не тільки соціологам, а й правоохоронним органам і Національному антикорупційному бюро”, – звернувся Порошенко до бізнесу і всіх співвітчизників.

“І не взагалі про те, як все погано, а з адресами, паролями і явками, кредитками, потоками, куди і звідки”, – заявив президент.

“Друзі мої, це не позиція “сексотства”. Я категорично противник цього. Але якщо ви самі стали жертвою тиску і у вас вимагають хабар, не мовчіть і не говоріть “загалом”. На сьогоднішній день наше першочергове завдання – захистити вас від цієї гідри, від цього явища, яке не дає нам будувати державу”, – сказав він.

Джерело: http://news.finance.ua/ua/news/~/348812



Початок роботи Антикорупційного бюро відстрочили на півроку







Національне антикорупційне бюро запрацює щонайменше через півроку. Весь цей час відбиратимуть співробітників для цього органу.

Про це в ефірі "5 каналу" сказав представник Президента в Кабінеті міністрів Олександр Данилюк.

"Треба відверто говорити: бюро запрацює за шість місяців. Тому що треба так само ретельно, як ми підходили до вибору керівника, вибирати увесь персонал. Тому що від кожної людини залежатиме дуже багато що. Добре, що в цьому процесі нам допомагають донори, і не лише грошима", - заявив Данилюк.

Джерело: http://lb.ua/news/2015/04/19/302325_nachalo_raboti_antikorruptsionnogo.html

Укрспирт таки збираються продати.

Найближчими місяцями Мінекономіки виставить на продаж перші держпідприємства. Насамперед, будуть продані "Укрспирт", "Центренерго", зернові елеватори та деякі інші компанії, повідомив Міністр економічного розвитку України Айварас Абромавічус в Інституті Міжнародної економіки Перетсона у Вашингтоні (США).

Джерело: РБК-Україна.

пʼятниця, 17 квітня 2015 р.

Як не з’їм, то понадкушую: в Укрспирту заблокували майже 10 млн. на рахунках.

Суд наклав арешт на 9,76 млн грн. на рахунку ДП «Укрспирт», для забезпечення позову про стягнення заборгованості перед ТОВ «А.Т.К.». Про це йдеться у постанові Київського апеляційного господарського суду від 2 квітня.

Кошти арештовано ухвалою Госпсуду м.Києва від 02.03.2015р. Йдеться про заборгованість за договором від 23 липня 2014 року на постачання зернових культур. До суми, що стягується включено 3,24 млн грн. пені.

«А.Т.К.» клопотав про арешт коштів, вказуючи на значну суму боргу і тривалість прострочення оплати. Вільно розпоряджаючись цими коштами, «Укрспирт» може витратити їх, що унеможливить стягнення у майбутньому.

У липні-серпні минулого року «Укрспирт» підписав договори на поставку кукурудзи на 83,68 млн грн. Більша частина замовлень на суму 56,80 млн грн. дісталися ТОВ «А.Т.К.». Власниками цієї фірми є Станіслав Андрієвський та Ліана Блуділіна. Вони відомі як керівники «Аграрної технологічної компанії» (Житомирська область) Юрія Дроб’язка.

Джерело: http://nashigroshi.org/2015/04/17/pryvatna-firma-dobylas-areshtu-majzhe-10-miljoniv-na-rahunkah-ukrspyrtu/

Призначено директора Національного антикорупційного бюро.

Директором Національного антикорупційного бюро призначений Артем Ситник. Нового очільника відомства представив президент України Петро Порошенко. Глава держави публічно представив нового директора та наголосив, що його завданням є побудова нової інституції, яка продемонструє рішучість України у боротьбі з корупцією.

За словами Президента, найбільш важливою у діяльності новопризначеного директора Антикорупційного бюро є довіра людей. «Не буде довіри – всі зусилля марні», – підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави нагадав, що дев’ять членів Конкурсної Комісії протягом кількох місяців розглянули понад 170 кандидатур і запропонували на затвердження Президента двох претендентів – Миколу Сірого та Артема Ситника. Президент наголосив, що члени комісії приймали рішення незалежно та неупереджено. «Чому це важливо? Бо дев’ять членів комісії представляють і розділяють відповідальність за кандидата, якого вони пропонують Президенту», – сказав Глава держави. Він підкреслив, що призначення глави Бюро є спільною відповідальністю Верховної Ради, Уряду та Президента.

Глава держави зазначив, що закон дає йому на роздуми 10 днів для прийняття рішення. «Прийняв рішення оперативно і підписав Указ про призначення на посаду директора Національного антикорупційного бюро Ситника Артема Сергійовича», – повідомив Петро Порошенко.

За словами Президента, незважаючи на достатньо молодий вік – 35 років, – Артем Ситник має десятирічний стаж слідчої роботи у корупційних справах, «причому розслідувалися корупційні справи не так, як зазвичай робилося в Україні, а вони все ж таки дійшли до суду, і фігуранти цих справ опинилися за ґратами». «Думаю, що саме це має бути критерієм оцінки ефективності діяльності Антикорупційного бюро», – наголосив Петро Порошенко.

Президент повідомив, що у 2011 році, демонструючи незгоду з принципами, які тоді панували в правоохоронних та наглядових органах, Артем Ситник прийняв рішення звільнитися з прокуратури. Глава держави побажав Директору Антикорупційного бюро зберегти твердість характеру.

Президент наголосив, що свідченням ефективності роботи Антикорупційного бюро має стати прогрес в індексі сприйняття корупції Transparency International. Глава держави відзначив, що, за даними опитувань, найбільша корупція – в органах ДАІ, Міністерства внутрішніх справ, податкової служби, земельних ресурсів, пожежників і санепідстанції. «Це структури, на які слід звернути першу увагу», – наголосив Президент, звертаючись до нового Директора НАБУ.

Петро Порошенко також запропонував долучити до роботи Антикорупційного бюро іноземних фахівців. «Сподіваюся, що в команді Директора Антикорупційного бюро знайдеться місце не лише для вітчизняних антикорупціонерів, а й буде запропоновано участь у роботі досвідченим іноземцям, що ще більше дасть нам можливість претендувати на довіру і підтримку з боку світового співтовариства. Для нас це дуже важливо», – сказав Петро Порошенко.

Окремо Глава держави звернувся до бізнесу і всіх українців з проханням не мовчати про конкретні факти зловживання службовим становищем. «Нам дуже складно буде боротися з корупцією, якщо й надалі діятиме принцип мовчання, неповідомлення про конкретні факти корупції. Про них треба розповідати не лише соціологам, а й правоохоронним органам», – підкреслив Президент.

Новопризначений директор НАБУ Артем Ситник повідомив журналістам, що узнав про призначення «п’ять хвилин тому». Він запевнив, що розуміє всю глибину відповідальності. «Перше: цей правоохоронний орган створюється з нуля. Друге: стан боротьби з корупцією починається не те, що з нуля, а з нижчого рівня, і при цьому підслідними цього органу є чиновники вищого рангу», – сказав Артем Ситник. Він зазначив, що «суспільство не буде чекати результати роботи бюро роками».

Директор НАБУ також вважає, що кандидати, які подавалися на цю посаду, можуть бути залучені до роботи у новій структурі.

Кандидатуру Ситника підтримали сім представників Кваліфікаційної комісії.
До складу комісії входили Джованні Кеслер, Євген Нищук, Віктор Мусіяка, Рефат Чубаров, Євген Захаров, Ярослав Грицак, Йосиф Зісельс, Олександра Яновська та Юрій Бутусов.
Як нагадав голова комісії Чубаров, комісія пропрацювала 3 місяці та розглянула 176 заявок.
На посаду директора бюро також претендував Микола Сірий, за якого проголосували п’ять членів комісії.

Ситник задекларував за минулий рік 23,5 тис. грн., інші члени родини заробили 113 тис. грн. Дохід від відчуження рухомого та нерухомого майна склав 218 тис. грн.

Новопризначений директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив, що має намір почати з формування штату цього органу для ефективної боротьби з корупцією в Україні.

"Я на сьогоднішній день один в штаті. У законі написано, що штат бюро складає 700 співробітників. 500 - це держслужбовці, детективи, технічні підрозділи ... і 200 - це начальницький склад", - сказав він журналістам після того, як президент підписав указ про його призначення директором Антикорупційного бюро.

Ситник додав, що позитивно оцінює ідею президента залучати до роботи бюро іноземних експертів. "Якщо іноземці матимуть позитивний досвід роботи у боротьбі з корупцією, то чому б ні", - сказав він.

Крім того, за словами Ситника, є документи всіх кандидатів, які подавалися на конкурс з обрання глави бюро, вони будуть вивчені і гідні люди будуть запрошені в штат цього органу. "Почати планую з призначення заступників, формування штату", - додав він. Він також повідомив, що усвідомлює всю свою відповідальність роботи на посаді глави Антикорупційного бюро.

"Першочерговим завданням Антикорупційного бюро буде розслідування і повернення коштів, вкрадених режимом Януковича, створення спецгрупи контролю за фінансовими ресурсами, які будуть виділені Європейським Союзом в якості грантів, кредитів і спеціальних програм", - зазначив Порошенко. За словами президента, успішна діяльність бюро буде особливо важливою для впровадження реформ та створення атмосфери довіри до України.
Крім того, Ситник пообіцяв, що боротьба з корупцією в суддівській сфері, зокрема, у вищих спеціалізованих судах, стане одним із пріоритетів діяльності Національного антикорупційного бюро.

«Пріоритет – це наведення порядку в судовій гілці влади і саме у вищих спеціалізованих судах. Цих суддів взагалі ніколи не притягали до відповідальності», – сказав він.

Ситник також підкреслив, що підслідними НАБ будуть саме чиновники вищого ешелону.


Оновлено:

Щойно Денис Бігус повідомив про сюжет Аліси Юрченко про нового директора Антикорупційного бюро Артема Ситника: https://youtu.be/lhomIpcmEDs. Партнер тестя Кернеса по юридичній фірмі. Не дивлячись на запевнення Ситника, він так з неї дотепер і не вийшов. На фото - відповідає на питання про річний дохід в 7000 гривень.Є ще один кумедний момент - у фінал конкурсу на голову бюро вийшло 2 людини. Ситник і Сірий. Вони працюють в одному під'їзді, і обидва стверджують, що навіть не зустрічалися там.Загалом дивіться, там борці з корупцією багато цікавого розповідають. До речі, це предефірна версія, графіка і все інше будуть пізніше.


четвер, 16 квітня 2015 р.

Боти, тролі й інша інтернет-нечисть та способи боротьби з нею.

Нещодавно на АІН з’явилося досить цікаве інтерв'ю з колишнім «ахметовським ботом», в якому розказано, як працюють інтернет-тролі і як їх розпізнати. Сподіваємося, вам буде цікаво ознайомитися, як ця система працює зсередини, адже троллінг та боти стають дедалі популярнішими в інтернет-війнах, а звичайним користувачам вони можуть завдати багато клопоту.

Разом з тим, прогрес в нормальних країнах рухається в бік очищення інтернету від тролів та ботів. Так нещодавно волонтери запустили сервіс блокування антиукраїнських тролів TrolleyBust. Проект некомерційний, на даний момент запущений в бета-версії. За допомогою даного інструменту можна відстежити акаунти, з яких надходять антиукраїнські коментарі, після чого звернутися зі скаргою до адміністрації соцмережі і зажадати заблокувати користувача.

А в США взагалі цей процес вирішили автоматизувати й придумали комп’ютерний алгоритм, який автоматично знаходить і блокує інтернет-тролів. Вчені Корнельського університету розробили комп’ютерний алгоритм, який може точно ідентифікувати інтернет-троля менш ніж за десятьма постами. У ході розробки алгоритму фахівці вивчали інтернет-форуми і в цілому розглянули поведінку більше 10 тисяч «користувачів, схильних до бану».

Створений дослідниками алгоритм поки що є, скоріше, сумою всіх досліджень, а не повноцінною комп'ютерною системою. Тим не менше, дослідники подумують про подібну розробку, в якій вже зацікавилися представники Google.Раніше дослідники університету Дрекселя, США, та університету Геттінгена, Німеччина, розробили методику, що дозволяє ідентифікувати особу програміста, аналізуючи створений ним код.

Російські вояки відкрили сезон відвідування "Донбас-Арени"

В результаті OSINT-розслідування виявлена сторінка російського військовослужбовця 99-ї бригади матеріально-технічного забезпечення (в/ч 72153 - Майкоп, Адигея) 49-ї армії Південного військового округу РФ, на якій викладена знята в Донецьку на стадіоні "Шахтар" фотографія. Про це пише блогер-розслідувач Іраклій Комахідзе. Згідно з інформацією профілю  соцмережі (особисті дані, фото, контакти і геотеги) російського військовослужбовця 99-ї бригади МТО Олексія Чіхута, його підрозділ з Майкопа встиг позначитися в Жовтневому та Кам'янському районах Ростовської області, а так само на стадіоні "Донбас-арена" в Донецьку..
Більшість слайдів завантажені в перших числах квітня, фотоматеріал швидше за все відображає події останніх двох місяців.

Джерело: http://gazeta.ua/articles/np/_rosijski-voyaki-vidkrili-sezon-vidviduvannya-donbasareni/621042

середа, 15 квітня 2015 р.

"Наші Гроші" на сторожі наших грошей.

Основний принцип майже будь-якого розслідування — "слідкуй за грішми". Саме його взяла за основу команда журналістів на чолі з Олексою Шалайським та створила ще у далекому 2010 році сайт "Наші Гроші". Саме тоді під тиском журналістів, громадських діячів і деяких політиків сталися зміни в тендерному законодавстві України, зокрема у "Віснику державних закупівель" почали публікувати більш повну інформацію про тендери. Ці зміни дозволили отримати суспільству більш широкий доступ за лаштунки розподілу бюджетних коштів.

Разом з тим кількість інформації, яка з’являється у «Віснику державних закупівель», виявилась настільки великою, що жодній редакції чи громадському об’єднанню не під силу відслідкувати все, що варте уваги.

Сайт підтримується журналістами із різних видань України. Проект розпочато за допомоги Міжнародного фонду «Відродження».

Квадрокоптер Phantom 3 знімає відео 4К і відлітає на 2 км від оператора

Американський розробник дронів - компанія DJI - вивела на ринок квадрокоптер Phantom 3, що дозволяє знімати відео з роздільною здатністю 4K.

Камера літаючого дрона дозволяє знімати відео роздільною здатністю 3840х2160 точок. Крім камери сам квадрокоптер і системи керування ним були розроблені так, щоб користувач-новачок міг почати зйомку відразу ж після покупки. Компанія переробила супутнє ПЗ для зйомки і апаратне забезпечення. Камера кріпиться на квадрокоптер на шарнірі з трьома ступенями свободи. Інтеграція з сервісом передачі потокового відео YouTube Live надасть можливість організовувати онлайн-трансляції польотів. Максимальна швидкість, яку може розвивати дрон DJI Phantom 3-16 м / с на висоті до 6 км над рівнем моря, набираючи висоту.

Джерело: http://www.imena.ua/blog/phantom-3-4%d0%ba/

Анонімний інтернаціонал.

Ви коли-небудь чули про Анонімний інтернаціонал? Ні? Дарма. Адже, як ці люди самі кажуть, "завжди з Вами, навіть тоді коли Ви про це не підозрюєте".

Дуже рекомендуємо для періодичного ознайомлення матеріали з сайту Анонімного інтернаціоналу.

І поменше "болтайте" ;)

На важливі посади в енергетиці призначаються ставленики російських олігархів.

Україна у війні. Майже щодня гинуть герої. А в цей час відбувається тиха окупація — на важливі посади в енергетиці призначаються ставленики російських олігархів. Президент призначив членом Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, Валерія Тарасюка.

Тарасюк Валерій Володимирович відомий тим, що в 2006 році він особисто приймав активну участь у рейдерському злочинному захопленні приміщення Готельного комплексу «Русь» (м.Київ), яке було вчинено організованою злочинною групою "Лужниківська" (Російська Федерація). Лідером цієї групи є Олександр Бабаков, депутат Госдуми РФ, який голосував за анексію Криму. Бабаков є співвласником 10 обленерго в Україні, його інтереси тут представляє компанія "VS energy", де віце-президентом довший час працював герой нашого блогу Валерій Тарасюк.

Докладніше на Цензорі

Верховна Рада надала відкритий доступ до державних баз даних

Депутати Верховної Ради прийняли ініційований раніше президентом України законопроект №2171. Законопроект забезпечує громадянам відкритий доступ до інформації від державних органів.

Передбачається, що інформація буде публікуватися на єдиному порталі. Централізована база даних держорганів буде перебувати у відкритому доступі. Її функціонал надасть можливість завантаження інформації, яка цікавить користувача, для аналізу та поширення.

Закон дозволяє пересічним громадянам отримати вільний доступ до генеральних планів та планів територій, даних про державні закупівлі, реєстру підприємців, об’єктів державної власності, вузів, громадських організацій, статистики кримінальних злочинів і т.д.

Громадяни отримують повне право використовувати дану інформацію як в особистих, так і в комерційних цілях.

Раніше Президент України Петро Порошенко подав до Верховної Ради законопроект №2299 щодо електронних звернень та петицій, який передбачає можливість для громадян звертатися в державні органи влади по електронній пошті. Документ зобов’язує органи влади в будь-якому випадку надавати відповідь на електронний лист.

Джерело: http://www.imena.ua/blog/open-state-data/

Продовження історії з Укрспиртом.

В гру вступає Адміністрація Президента в особі Ложкіна. Глава Адміністрації президента Борис Ложкін вважає, що "Укрспирт" має бути приватизований в першу чергу. Про це він заявив в інтерв'ю "ЛігаБізнесІнформ".

Докладніше: http://economics.lb.ua/business/2015/04/14/301822_lozhkin_ukrspirt_nuzhno.html

Стало відомо про тіньові схеми збагачення в агробізнесі.

Великі агробізнесмени розповіли, хто доїв сільське господарство при Януковичі і хто доїть зараз.

Аграрний сектор України - єдина ніша, яка викликає в експертів та уряду прилив оптимізму. Навіть в умовах війни і політичної турбулентності в 2014 році прибуток від реалізації сільгосппродукції в порівнянні з 2013-м зросла втричі - до 34,5 млрд грн. Обсяги агровиробництва збільшилися на 4%.

Президент Петро Порошенко в кінці березня назвав аграріїв локомотивом експортної виручки і закликав всю вертикаль влади забезпечити трудівникам села теплий інвестклімат.

Докладніше:  http://nv.ua/publications/troe-v-lodke-krupnye-agrobiznesmeny-o-korrupcii-v-selskom-hozyaystve-pri-yanukoviche-i-seychas-43314.html

вівторок, 14 квітня 2015 р.

Королі торгових наметів. Москва.

Нещодавно в мережі з’явилася інформація про власників московських торгових наметів. Мало хто вірив, що московські намети тримають ті, хто в них торгує — дрібні підприємці та їхні родини. Але реальність виявилася ще жорсткішою. Зустрічайте Королів столичних кіосків - махінаторів і "злодіїв у законі".


Цікаво, чи є подібні розслідування про київські намети і кіоски?

Майдан. Розслідування.

Про події 2013-2014 років на Майдані незалежності вже написано кілька серйозних книг. Однією з них є "Майдан. Нерозказана історія" Соні Кошкіної. Книга претендує не лише бути бестселером в Україні, але й стати підґрунтям для кримінальних, адміністративних та інших справ проти тодішніх посадових осіб, які порушували норми закону. Можливо, дана книга колись стане обов’язковою для вивчення у вищих школах з підготовки поліцейських та прокурорів.

Арсен Аваков, Міністр внутрішніх справ України
“Те, що зробила Соня, - дуже велика і важлива річ. Хоча б для того, що час йде і залишає в нашій пам’яті лише фрагменти якихось подій. Соня змогла об’єднати всі спогади і факти того періоду. Знаючи її, я впевнений, що книга відображає правду”.

Дуже цікаве і непросте розслідування земельної афери у місті Бровари Київської області, або Як москалі "спалили контору".

Непублічний бізнесмен. Власник невеликого, але динамічного банку, великого мережі побутової техніки, найбільшого в Україні торгівельного центру і значних земельних, колись державних угідь. Яким чином наближені до так званої "сім'ї" Януковича бізнесмени досі збагачуються в Україні і які родинні зв’язки, зокрема із керівництвом російського уряду можуть їм у цьому сприяти? З’ясовувала Тетяна Шустрова.

ОЗУ Гатаулліна

Лукаві депутати в Росії — явище поширене, але це не означає, що з ними не потрібно боротися. Башкирські блогери самостійно провели розслідування в стилі Навального. Знайшли виписки з реєстрів нерухомості, фото його будинку, документи родини, що проживає в Флориді і багато всякого цікавого. Повне розслідування опубліковано на присвяченому Гатаулліну сайті.

Додатково про Уфімську мафію.

Мало кому відомо, що при мінімальних окладах можна отримувати нелімітовані обсяги премій. Чиновники КМДА виписують собі щомісячні премії по 20 тис. гривень

Народний депутат, заступник голови бюджетної комісії Олександр Вовченко опублікував у себе на сторінці в Facebook офіційну інформацію про премії чиновників КМДА.

За словами Вовченка, в березні він звернувся з депутатськими запитами в усі департаменти КМДА, щоб розкрили інформацію про премії та інші виплати (крім зарплат і надбавок) директорів департаментів та їхніх заступників.

“Мало кому відомо, що при мінімальних окладах можна отримувати нелімітовані обсяги премій. Незважаючи на численні відписки, вже вдалося отримати три відповіді з конкретними цифрами. Поки абсолютними рекордсменами є керівники Департаменту комунальної власності: призначений 5.11.2014 року директор тільки за два неповні місяці минулого року отримав премій на більш ніж 25 тис. грн. Його заступники синхронно отримали в жовтні близько 10 тис. грн. соціальної допомоги кожен, а в грудні премії керівників департаменту досягали в середньому по 22 тис. грн”, – пише депутат.

“Напевно, за вагомі перемоги в поліпшенні якості житлово-комунальних послуг виписали собі премії керівники департаменту ЖКГ. Щомісяця вони додатково отримували по 2-5 тис. нрн., а Новий рік зустрічали з шиком – у грудні на додачу до зарплат і надбавок мали в середньому по 10 тис. грн.! З іншого боку, керівництво Департаменту культури також отримувало премії та доплати, але розміри їх значно скромніші – від 290 до 6018 грн. І це при тому, що в Департаменті культури працює багато вчених, які отримують доплати за наукові ступені”, – додав Вовченко.

“Я не проти високих премій чиновників, керівників комунальних підприємств, якщо ці топ-менеджери дійсно показують переконливі результати роботи – заробляють гроші в бюджет міста або економлять їх. Але ж найбільші премії отримують у Департаменті комунальної власності, який неодноразово виносив на сесію сумнівні рішення про здачу в оренду і жодного разу не зміг залучити більше одного претендента на конкурс з оренди комунального майна! Думаєте, це через виконання плану надходжень до бюджету? Ні! Основні бюджетні статті, за наповнення яких відповідає Департамент – надходження від орендної плати та доходи від відчуження майна – в 2014 році недовиконані!”, – обурюється депутат.

Джерело: http://news.finance.ua/ua/news/~/348336

Майже 20% електронних адрес українських органів влади контролюються Росією

Управління міліції, місцеві ради, суди, підрозділи міністерств люб’язно надають своє листування російським спецслужбам.

Докладніше на Текстах

пʼятниця, 10 квітня 2015 р.

Рада відкрила доступ до архівів репресивних органів СРСР

Верховна Рада ухвалила урядовий закон про доступ до архівів репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років (№ 2540).

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосував 261 народний депутат із 320 зареєстрованих у сесійній залі.

У законі під репресивними органами розуміються, зокрема Всеросійська надзвичайна комісія по боротьбі з контрреволюцією і саботажем, Всеукраїнська надзвичайна комісія для боротьби з контрреволюцією, спекуляцією, саботажем та службовими злочинами, Верховний Суд, Верховний касаційний суд, Верховний касаційний трибунал.

Згідно з законом, держава гарантує право кожного на доступ до архівної інформації репресивних органів. Держава забезпечує оцифрування носіїв архівної інформації репресивних органів і вживає заходів для забезпечення пошуку й отримання архівної інформації репресивних органів, що зберігається у відповідних установах іноземних держав.

Законом передбачено забезпечення відкритості архівної інформації репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років, створення механізмів реалізації права кожного на доступ до такої архівної інформації шляхом: визначення поняття репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років, визначення режиму доступу до зазначеної архівної інформації, встановлення виключного переліку підстав обмеження доступу до такої архівної інформації, встановлення відповідальності за необґрунтоване віднесення такої архівної інформації до інформації з обмеженим доступом, її ненадання, неправомірної відмови у наданні, неповне надання архівної інформації тощо.

Закон передбачає також передачу документів та інших носіїв архівної інформації репресивних органів комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років до спеціалізованого галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті з архівних підрозділів сучасних правоохоронних органів та спецслужб України з метою звільнення останніх від здійснення непередбачених законодавством України функцій.

Відповідний законопроект зареєстровано за №2540.

Джерело: http://www.unian.ua/politics/1065525-rada-vidkrila-dostup-do-arhiviv-represivnih-organiv-srsr.html

Стало відомо про незаконні схеми збагачення через ДП Укрспирт.

Державна фіскальна служба має намір оштрафувати ДП Укрспирт на 1 млрд грн через діяльність минулого керівництва компанії, сказав в інтерв'ю НВ в.о. директора підприємства Роман Іванюк.

«Колишні керівники влаштовували схеми, які податкова абсолютно правильно визнала неправомірними. Загальна сума штрафу, яку зараз податкова пред'являє в судах Укрспирту, становить понад 1 млрд грн. Ця сума може бути доведена до 3-4 млрд грн. Думаю, це можна порівняти з сумою, яка була виведена з компанії в минулі роки », - заявив Іванюк.

Він підкреслив, що суми штрафів стосуються періоду за 2012-2014 роки, а значить мова йде про зловживання і коли президентом був Віктор Янукович, і коли влада змінилася. Всього, за словами Іванюка, по Укрспирту відкрито 58 кримінальних проваджень.

«Велика проблема в тому, що Укрспирт буде не в змозі заплатити ці штрафи. Тому тут потрібно буде вольове рішення або держави, або спільне рішення Укрспирту, держави та податкової про списання цих боргів », - упевнений чиновник.

За його словами, найбільш популярною схемою незаконного збагачення є виробництво необлікованого спирту, який поставляється на чорний ринок, який, за різними даними, становить до 40% ринку алкоголю.

Також станом на 1 січня 2015 в компанії була виявлена ​​недостача оборотних коштів у розмірі 200 млн грн.

«У попередньому році компанія здійснила більше ніж на 200 млн грн передоплати на поставки зерна в компанії з сумнівною репутацією. Зерна ми не побачили, грошей ми теж назад не отримали », - заявив Іванюк.

Крім того, нове керівництво виявило неефективне проведені закупівлі, зокрема мова йшла про закупівлю марлевих пов'язок та очищення полів фільтрації. «Ми заплатили 32 млн грн, а об'єктивна вартість робіт 8 млн грн», - сказав в.о. директора.

Джерело: http://nv.ua/business/markets/v-ukrspirte-rasskazali-o-shemah-po-kotorym-nezakonno-obogashchalos-byvshee-rukovodstvo-43240.html

Як працює оновлена Генпрокуратура.

"Проаналізували чинне законодавство, інвентаризували наші можливості, зіставивши - зрозуміли, як можна домагатися арешту рахунків і майна, що перебуває закордоном. В рамках однієї справи - поекспериментували. У нас вийшло. Сьогодні вже можна сказати: за цією схемою арештована яхта Шепелєва, плюс - його рахунки в Канаді і - ще на 40 мільйонів - у Швейцарії.
Як виявилося, це зовсім нескладно. Продовжуємо працювати далі. "

Докладніше: http://lb.ua/news/2015/04/09/301451_viktor_shokin_komandu_strelyat.html

середа, 8 квітня 2015 р.

В Україні вже майже 700 мільйонерів.

Протягом перших трьох місяців поточного року громадянами України було подано майже 194 тис. декларацій про майновий стан і доходи, доходи більше 1 млн грн вказали 683 людини. Про це повідомили в прес-службі Державної фіскальної служби. "Станом на 1 квітня 2015 року дохід понад 1 млн грн задекларували 683 громадянина, що на 3% більше, ніж за аналогічний період минулого року", - йдеться в повідомленні. Загальна сума задекларованих доходів склала 13,8 млрд грн, що на 18% більше, ніж в 2014 р. Найбільшу кількість декларацій подали в Запорізькій, Миколаївській, Дніпропетровській і Харківській областях. Істотно підвищився рівень декларування доходів громадян у Кіровоградській, Сумській та Полтавській областях. "За видами доходів всього громадянами декларувалися доходи від заробітної плати (4,2 млрд грн), від успадкованого чи отриманого у дарунок майна (3,7 млрд грн), інші доходи (3,5 млрд грн) та від продажу нерухомого (рухомого) майна (1,1 млрд грн)", - зазначили в ДФС. Правом на отримання податкової знижки скористалися понад 53 тис. осіб, сума податку на доходи фізичних осіб, що підлягає поверненню, становить 71,9 млн грн. Нагадаємо, на початку березня цього року ДФС нарахувала в Україні 258 мільйонерів.

Джерело: http://gazeta.ua/articles/economics/_v-ukrayini-vzhe-majzhe-700-miljoneriv/619824

Короткий і цікавий огляд можливих схем розкрадання у державних підприємствах.

Можна тримати депозити в дрібних пов’язаних банках. Приватна фірма директора може отримати кредит під заставу цього депозиту, потім його не віддати і депозит забере банк, пише директор CFA Ukraine Олексій Соболев. Матеріал буде корисним для роздумів слідчим різноманітних правоохоронних органів, журналістам, що досліджують корупцію та економічні злочини, широкій громадськості.

Докладніше на сайті Кулуар в перекладі Сергія Клімовича.

В Італії розкрили злочинну схему використання круїзних суден для контрабанди кокаїну

Сумно відомий круїзний лайнер Costa Concordia, що зазнав аварії в 2012 році, як і інші круїзні судна, використовувався мафією для контрабанди кокаїну в великих масштабах.

Докладніше: http://nv.ua/world/countries/v-italii-raskryli-prestupnuyu-shemu-ispolzovaniya-kruiznyh-sudov-dlya-kontrabandy-kokaina-41608.html


Google, Apple і Facebook попросили Обаму обмежити владу спецслужб

Apple, Google, Microsoft, Facebook, Yahoo, Dropbox, LinkedIn, Evernote, Twitter і AOL, HiTech-компанії консорціуму урядової реформи Спостереження, Mozilla, а також ще близько трьох десятків компаній у відкритому листі звернулися до влади США.

Докладніше: http://nv.ua/techno/gadgets/google-apple-i-facebook-poprosili-obamu-ogranichit-vlast-specsluzhb-40957.html

Атака на сервери Білого Дому

Американські спецслужби, які розслідують хакерську атаку на комп'ютери адміністрації президента США в 2014 році, з'ясували, як зловмисники отримали доступ до системи Білого дому. Про це повідомляє телеканал CNN, посилаючись на джерела. Хакери проникли до незасекреченої частина комп'ютерної системи Білого дому, отримавши доступ до пошти співробітників Держдепартаменту США, якою ті користувалися кілька місяців. Кіберзлочинці отримали доступ до конфіденційної інформації, однак в глибоко засекречену частину системи їм проникнути не вдалося, розповів заступник помічника президента США з національної безпеки Бен Родс. Хакери могли роздобути непублічні відомості з особистого графіка президента США Барака Обами, вважають джерела телеканалу. Такі відомості високо цінуються серед іноземних спецслужб, говорять американські чиновники. Хакерську активність в несекретній частини комп'ютерної системи Білого дому виявили в жовтні 2014 року. Розслідуванням "витонченого" злому на урядові комп'ютери зайнялися ФБР і Секретна служба США. Білий дім атакували з комп'ютерів з різних частин світу, проте дослідники з компанії FireEye встановили, що за зломом можуть стояти хакери з Росії. Зокрема, в програмному коді знайшли пояснення російською мовою. Експерти не назвали, яка структура стоїть за атакою, але припустили, що злочинці діяли на замовлення російського уряду.

Джерело: http://gazeta.ua/articles/science/_kreml-zlamav-kompyuteri-bilogo-domu-zmi/619769

Треба зобов'язати олігархів повернути гроші з офшорів - політолог Володимир Бондаренко

Керівник Інституту політичних, соціологічних та маркетингових досліджень Володимир Бондаренко вважає, що намагання президента Петра Порошенка деолігархізувати економіку може наразитися на великий спротив олігархічних кланів. Про це він розповів в інтерв'ю Gazeta.ua. - Внутрішньовидова боротьба у середовищі українських олігархів буде жорстокою, - зазначає експерт. - Президенту можуть закидати, що він сам олігарх, якщо йому вдасться переламати ситуацію. Усілякі провокації і спроби його дискредитації гарантовані. Але у нього нема іншого виходу, як деолігархізувати Україну. Бо нині у нас семибоярщина, коли країною фактично керують олігархічні клани. Президента ж ослабили, повернувшись до моделі парламентсько-президентської республіки. До того ж держава знесилена війною. Тому шлях боротьби з олігархами очевидний. Єдина помилка президента, що він сам вступив у цю боротьбу.

Докладніше: http://gazeta.ua/articles/politics/_treba-zobovyazati-oligarhiv-povernuti-groshi-z-ofshoriv-politolog/619659

НКРЗІ запропонувала переносити абонентські номери без анонімності

Новий проект правил передбачає обов'язкову реєстрацію користувача.
Національна комісія регулювання зв’язку (НКРЗІ) відклала затвердження правил по MNP (Mobile Number Portability, збереження номера при переході до іншого оператора).
В черговий версії документа з’явилися нововведення, з якими погодилися не всі оператори. НКРЗІ запропонувала ввести обов’язкову реєстрацію при бажанні стільникового абонента скористатися MNP.

Джерело: http://news.finance.ua/ua/news/~/347806

Одеського хакера, який зламав сайт Мін'юсту, хочуть посадити на 6 років

Чоловік незаконно отримав доступ до баз даних державного реєстру.
27 річний програміст зламав Інтернет-сайт “Інформаційного центру” Міністерства юстиції України та без обов’язкової офіційної сплати отримував інформацію з Державного реєстру права на нерухоме майно.

Джерело: http://news.finance.ua/ua/news/~/347989

четвер, 2 квітня 2015 р.

Можливо, колись українці зможуть отримати доступ до інформації про нерухоме майно, землю та автомобілі

У Верховній Раді зареєстрували законопроект №2423, яким передбачається відкриття інформації щодо власників нерухомого майна, землі та автомобілів. Авторами законопроекту виступили депутати від різних політичних сил. Фактично, будь-хто за невелику плату зможе, ввівши прізвище в програму, дізнатися якими квартирами, ділянками чи автомобілями володіє та чи інша особа. Тим не менше, законом захищені персональні дані громадян, а саме точна адреса квартири чи будинку, або номери автомобіля. Інформація, яку отримає користувач, міститиме лише дані про те, в якій області розташовані квартира, будинок чи земельна ділянка, їх площа та коли вони були придбані. Аналогічно пошук триватиме і по автомобілях. Користувач зможе отримати інформацію щодо марки, року випуску та об'єму двигуна автомобіля, без номерного знаку власника.
«Прийняття законопроекту №2423 стане ще одним кроком до прозорості власності в Україні, а відповідно й інструментом для боротьби з корупцією, – стверджує Єгор Соболєв, голова Комітету по боротьбі з корупцією Верховної Ради України. – Він стане тестом для кожного депутата під час голосування в залі на готовність показати свою власність, яка сьогодні прихована від громадськості за допомогою законодавства, та залишає багато способів уникнути декларування своїх реальних статків». Підтримують ідею відкриття таких даних і громадські активісти. Так, на думку, Віталія Шабуніна, голови правління «Центру протидії корупції»: «Можливість пошуку інформації про нерухомість та автомобілі за прізвищем власника стане чудовим інструментом для боротьби з корупціонерами в Україні, які декларують одні статки, а фактично володіють іншими. Маєтки, зареєстровані на дітей ТОП-чиновників можна буде легко знайти, перевіривши інформацію про сім'ї та близьких родичів, а також їх декларації», – додає громадський активіст.
Хочемо нагадати, що минулого року Верховна Рада України ухвалила закон № 4728, яким зробила можливим пошук інформації в реєстрі нерухомості по квартирам та будинкам, але виключно за об'єктом пошуку. Сьогодні, ввівши адресу квартири, чи будинку в пошуковику, можна отримати інформацію про те, хто є власником нерухомості. Після прийняття законопроекту №2423, можна буде отримати ж інформацію про те, чим володіє кожна особа, але без прив'язки до адреси. «Відкриті реєстри нерухомості сьогодні працюють в багатьох розвинутих країнах та довели свою ефективність, як один з ключових елементів боротьби з корупцією та захисту власності від рейдерського захоплення, – стверджує Леонід Козаченко, народний депутат, співавтор законопроекту. – Україна має піти тим же шляхом та зробити доступною, наскільки це можливо, інформацію про майно, тим не менше, захистивши власників від відкриття особистої інформації, що і пропонується законопроектом №2423». Тим не менше, як стверджують експерти, цей законопроект не стане жодним чином інструментом  недобросовісних людей, переслідувачів, тощо, адже жодним чином не можна буде отримати інформацію про те, де конкретно проживає людина, чи на якій саме машині їздить.



Джерело: http://antac.org.ua/2015/04/ukrajintsi-mozhut-otrymaty-dostup-do-informatsiji-pro-neruhome-majno-zemlyu-ta-avtomobili/

середа, 1 квітня 2015 р.

Як знайти людину в Мережі за адресою електронної пошти

Не знаєте про людину нічого крім адреси електронної пошти? Не біда, цього цілком достатньо!
Докладніше читайте тут: http://lifehacker.ru/2014/06/13/kak-najti-cheloveka-v-seti-po-adresu-elektronnoj-pochty/

ФСБ затримала українця нібито причетного до промислового шпигунства

Співробітники Управління ФСБ Росії по Свердловській області затрималигромадянина України, який нібито збирав науково-технічну інформацію про діяльність російських підприємств. Про це повідомляє "ТАСС". "У 2014 році ФСБ отримала відомості про те, що представник українського ПАТ "Полтавський турбомеханічний завод" (ПАТ "ПТЗ", входить до концерну "Укрросметал") збирає відомості про конструкторську та технологічну документацію машинобудівних підприємств регіону. Українець був затриманий в лютому 2015 на гарячому, у момент отримання первинного пакету конструкторських матеріалів з виробництва високотехнологічного енергетичного обладнання", - повідомляють у ФСБ.

Джерело: http://gazeta.ua/articles/np/_fsb-zatrimala-ukrayincya-nibito-prichetnogo-do-promislovogo-shpigunstva/616887

пʼятниця, 20 березня 2015 р.

Чому пам'ятників Леніну не має бути в Україні?

 Хоча б тому: читайте історико-юридичний висновок щодо причетності В.І. Леніна (Ульянова) до організації та здійснення політичних репресій.

Bloomberg написав про співпрацю «Лабораторії Касперського» з ФСБ

З 2012 року «Лабораторію Касперського» покинули високопоставлені менеджери, на місце яких прийшли люди, які мають тісні зв'язки з російськими військовими або розвідувальними структурами ФСБ, пише Bloomberg. Деякі з них активно допомагають ФСБ в кримінальних розслідуваннях, використовуючи інформацію про 400 млн клієнтів компанії, розповіли агентству шість діючих і колишніх працівників фірми, які відмовляються обговорювати цю тему публічно, побоюючись репресій.
Четверо колишніх інсайдерів розповіли агентству, що зв'язки компанії зі спецслужбами різко посилилися після двох хвиль звільнень топ-менеджерів.
Перша хвиля, за їх словами, трапилася в 2012 році, коли Касперський відмовився від партнерства з IPO з американською інвестиційною фірмою General Atlantic. Після цього комерційний директор компанії Гаррі Кондаков поширив для внутрішнього користування електронною поштою лист, в якому говорилося, що високопоставлені пости будуть займати тільки росіяни, сказали Bloomberg дві людини, які заявили, що бачили цю розсилку. У «Лабораторії Касперського» заперечують існування такого листа. У 2014 році Касперський, пише Bloomberg, звільнив групу високопоставлених менеджерів, у тому числі технічного директора Миколу Гребенникова і президента північноамериканського напряму Стіва Оренберга, які просили засновника компанії зберегти за собою тільки пост голови правління і піти з посади гендиректора. За інформацією Bloomberg, засновник компанії Євген Касперський, сам колишній співробітник КДБ, щотижня ходить в баню в групі з 5-10 чоловік, серед яких зазвичай бувають співробітники російських спецслужб. Бізнесмен заявив в інтерв'ю, що групові походи в лазню носять виключно соціальну функцію: «Коли я ходжу в баню, вони стають друзями».

Джерело: http://watcher.com.ua/2015/03/20/bloomberg-napysav-pro-spivpratsyu-laboratoriyi-kasperskoho-z-fsb/

№ 4 (квітень) Кримінальний процес


Доповнення переліку негласних слідчих (розшукових) дій: практична необхідність та юридична доцільність Автор: М.Л.Грібов доктор юридичних наук, доцент, Національна академія внутрішніх справ.
Визначено перелік ефективних засобів негласного одержання інформації під час досудового розслідування, за рахунок яких можливо поповнити перелік негласних слідчих (розшукових) дій. Обґрунтовано практичну необхідність та юридичну доцільністьтакого поповнення. Запропоновані відповідні доповнення до гл. 21 Кримінального процесуального кодексу України. Ключові слова: негласні слідчі (розшукові) дії, оперативно-розшукові заходи, правове регулювання, приватне спілкування, приватне життя. Cтаття надійшла до редакції: 22.12.2014.

Джерело:
http://ovu.com.ua/posts/1473-4-kviten-kriminalniy-protses

В РНБО написали лист з компроматом на Коломойського - нардеп

Члени РНБО, в тому числі президент Петро Порошенко і генпрокурор Віктор Шокін, отримали листи з компроматом на олігарха і губернатора Дніпропетровської області Ігоря Коломойського. Про це в блозі на "Українській правді" повідомив народний депутат Мустафа Найєм. За інформацією нардепа, 26 лютого поточного року члени Ради національної безпеки і оборони України отримали листи і прикріплені до них електронні носії (DVD-диск і карту пам'яті) з розслідуванням т.зв. справи адвоката Карпенко, фігурантом якої є губернатор Дніпропетровської області Ігор Коломойський. Такі листи отримали всі 16 членів РНБО, в тому числі, президент Петро Порошенко, прем'єр Арсеній Яценюк, голова Верховної Ради Володимир Гройсман, генпрокурор Віктор Шокін, глава СБУ Валентин Наливайченко та голова МВС Арсен Аваков. Автором розслідування виступив колишній заступник генерального прокурора Микола Обиход. DVD-диск містить 2,5 годинної відеофайл з матеріалами кримінальної справи, в тому числі раніше не публіковані свідчення свідків. Автор розслідування стверджує, що до вбивств в рамках розслідування кримінальної "справи адвоката Карпенка" причетні співробітники особистої охорони Ігоря Коломойського. Крім цього, в матеріалах містяться прямі звинувачення на адресу колишнього Генерального прокурора Святослава Піскуна в отриманні $ 50 млн хабара за закриття кримінальної справи. В останньому епізоді розслідування наводяться деталі смерті слідчого Шолодько, який безпосереднього закривав "справу Сергія Карпенка" і загиблого в зоні АТО за два дні рішення суду про його допит. За словами Найєма, у наданих матеріалах "достатньо інформації для початку перевірки як тих, хто ту інформацію надав, так і тих, проти кого вона спрямована". "Віктор Пінчук та Ігор Коломойський пішли у ва банк. Якщо раніше опоненти вважали за краще діяти через медіа і суди, тепер обидва пішли в атаку особисто. Згорнути з цієї лінії і домовитися їм буде вже складно. На кону, крім грошей, перебуває пряме кримінальне переслідування. Але ситуація ускладнюється тим, що протистояння Коломойського і Пінчука неминуче призведе до повномасштабної війни між іншими олігархами", - зазначає Найєм.

Джерело: http://gazeta.ua/articles/politics/_v-rnbo-napisali-list-z-kompromatom-na-kolomojskogo-nardep/615891

Документи по Майдану знищувалися за наказом екс-голови СБУ Якименка - Наливайченко

Глава Служби безпеки України часів президентства Віктора Януковича Олександр Якименко особисто віддав наказ знищити відомчі документи. Про це в інтерв'ю LB.ua розповів очільник СБУ Валентин Наливайченко.
"Якименко та його банда тут у нас, у дворі, виставили понад 20 величезних залізних сейфів - намагалися знищити вміст. У числі документів були ОРД по більшості активістів, керівників самооборони Майдану, опозиційних політиків, більше того - по їх дітям. Вдумайтеся, навіть діти були "на олівці"! Існувала реальна загроза життю цих людей. Реальна. Я не перебільшую", - заявив він. Однак, за словами Наливайченка, частина матеріалів вдалося відновити в регіонах, куди вони розсилалися по управліннях СБУ. Крім того, каже голова СБУ, є документальне підтвердження, що наказ знищити документи віддавав особисто Якименко. "Він (Якименко - ред.) jсобисто підписував наказ про те, щоб все знищити. Цей документ залишився. Знову-таки, завдяки регіональним управлінням СБУ", - зазначив глава відомства. Хто віддавав відповідне розпорядження Якименко - Віктор Янукович чи Олександр - Наливайченко відповісти не зміг. "Для цього його потрібно допитувати", - сказав глава СБУ.

Джерело: http://gazeta.ua/articles/politics/_dokumenti-po-majdanu-znischuvalisya-za-nakazom-eksgolovi-sbu-akimenka-nalivajchenko/615750

Німеччина збільшує чисельність своїх спецслужб більш ніж на 700 осіб

На тлі зростання терористичної загрози, а також дестабілізації геополітичної обстановки в Східній Європі Німеччина вирішила істотно збільшити чисельність своїх спецслужб.

Докладніше: http://nv.ua/world/countries/germaniya-uvelichivaet-chislennost-svoih-specsluzhb-bolee-chem-na-700-chelovek-39400.html

СБУ злапала "адміна" кількох сепаратистських груп у соцмережах

Служба безпеки України в Житомирській області затримала адміністратора соціальних груп в інтернеті, який відкрито закликав до підтримки так званих Донецької та Луганської "народних республік". Про це йдеться в повідомленні прес-служби СБУ. "Встановлено, що місцевий житель активно розповсюджував інформаційні матеріали антиукраїнського та сепаратистського характеру з російських пропагандистських ЗМІ, зокрема, спрямованих на зрив мобілізаційних заходів унашій державі. Він також закликав надавати фінансову підтримку т. зв. ДНР і вказав реквізити банківського рахунку для перерахування коштів на створення "авіації" бойовиків", - йдеться в повідомленні. Під час обшуку квартири затриманого були вилучені два комп'ютери, за допомогою яких адмініструвалися антиукраїнські групи. Слідчі СБУ відкрили кримінальну справу за фактом сприяння терористичної діяльності організації у вигляді інформаційного забезпечення і підтримки. Як раніше повідомлялося, СБУ виявила в соцмережах близько 600 антиукраїнських груп.

Джерело: http://gazeta.ua/articles/np/_sbu-zlapala-admina-kilkoh-separatistskih-grup-u-socmerezhah/615596

Генрокуратура загубила золотий батон та коштовності з "Межигір'я"

Генпрокуратура не знає, куди поділися вилучені коштовності з Межигір'я, зокрема золотий батон - символ корупції Януковича. Про це заявив секретар парламентського комітету з питань протидії та запобігання корупції, народний депутат фракції "Блоку Петра Порошенка" Дмитро Добродомов, який звертався із відповідним запитом до ГПУ. "Сьогодні я отримав відповідь, що, виявляється, місцезнаходження славнозвісного золотого батона невідоме. По суті його вкрали. І питання - хто? У мене є перелік тих речей, які, як вияснилося, навіть не були конфісковані. Їх показали тільки по телевізору. Два місяці на запити - чи речі було обліковано, чи мають вони юридичний статус - нам давали відписки. Ми з комітетом будемо ставити питання: хто за це відповість", - наголосив Добродомов. За словами нардепа, з огляду на таку ситуацію, він покладає надію лише на майбутню роботу Антикорупційного бюро, оскільки правоохоронні органи не справляються зі своїми завданнями. "Люди, які не показали жодних результатів в роботі по боротьбі з корупцією, не можуть і далі цим займатися", - сказав політик. Добродомов переконаний, що реальну боротьбу з корупцією потрібно розпочинати з судової системи.
Він нагадав, що днями Генпрокуратура зайнялася суддею Печерського суду Підпалим, який свого часу зняв арешт із рахунків Арбузова та повернув арештовані гроші родині екс-міністра АПК Присяжнюка. "Вже є подання Вищої кваліфікаційної комісії суддів, яка розглянула дисциплінарне провадження проти судді Підпалого. Як тільки один, два чи з десяток таких суддів сяде, тоді ми зможемо говорити про те, що процес боротьби з корупцією вже розпочався", - зазначив депутат.

Джерело: http://gazeta.ua/articles/life/_genrokuratura-zagubila-zolotij-baton-ta-koshtovnosti-z-mezhigirya/615573

Накрадено за рік. Список найгучніших журналістських розслідувань корупції у новій владі

Близько сотні антикорупційних розслідувань проти діячів уже нової влади оприлюднили журналісти за останній рік. Лише мізерна їх частина перетворилася на кримінальні справи.

Докладніше: http://nv.ua/publications/navorovano-za-god-spisok-samyh-gromkih-zhurnalistskih-rassledovaniy-korrupcii-v-novoy-vlasti-39173.html

СБУ почистила урядові комп’ютери від російських шпигунських програм

Служба безпеки України мінімізувала можливість витоку службових документів органів державної влади України внаслідок діяльності російських спецслужб.

Докладніше: http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24734 

Фігурантам справи про вбивство Нємцова скорегували звинувачення

Правоохоронні органи скорегували звинувачення, пред'явлене затриманим у справі про вбивство опозиціонера Бориса Нємцова, повідомило "Інтерфаксу" джерело, близьке до розслідування. Замість злочину з корисливих мотивів або за наймом у фабулі з'явився мотив політичної чи релігійної ненависті. "Звинувачення фігурантам висунуто за статтею 105 частина 2 пункти "ж" і "л" Кримінального кодексу РФ: злочин, скоєний групою осіб за попередньою змовою або організованою групою з мотивів політичної, ідеологічної, расової, національної чи релігійної ненависті", - повідомив співрозмовник агентства . Раніше в суді озвучували інше формулювання. Звинувачення було пред'явлено за пунктами "ж" і "з" вищезгаданої статті - "з корисливих мотивів або за наймом". За його словами, слідство поки не має конкретних даних про замовника злочину.
Раніше джерела "Інтерфаксу" повідомляли, що сліди замовника можуть вести за кордон. Нагадаємо, опозиційний політик Борис Нємцов був вбитий кількома пострілами в спину на Великому Москворецькому мості в центрі Москви пізно ввечері 27 лютого. Фігурантами справи про вбивство Нємцова стали п'ятеро людей: Заур Дадаєв, Анзор Губашев, Хамзат Бахаєв, Тамерлан Ескерханов і Шагіт Губашев. Виконавцем злочину слідство вважає колишнього заступника командира чеченського батальйону "Сєвєр" Дадаева.
При оголошенні рішення про його арешт суддя заявила, що він дав свідчення, проте пізніше ЗМІ повідомили, що Дадаєв заперечує свою провину. Захист Дадаева вже оскаржив рішення про взяття його під варту.

Джерело: http://gazeta.ua/articles/life/_figurantam-spravi-pro-vbivstvo-nyemcova-skoreguvali-zvinuvachennya/615363

ФСБ організувала кібератаку на органи української влади - СБУ

Служба безпеки України виявила та локалізувала кібератаку Російської Федерації на органи держвлади. Про це на брифінгу повідомив керівник департаменту СБУ Віталій Найда, передає "ЛІГА". За його словами, із використанням телекомунікаційного обладнання, яке знаходилося на території Російської Федерації, були спрямовані електронні листи в українські органи влади, зокрема, Міністерство закордонних справ, Міністерство оборони та Держслужбу з питань надзвичайних ситуацій України. При відкритті цих листів на комп'ютері встановлювалася шпигунська програма, яка надавала віддалений доступ до електронної поштової скриньки і теоретично могла давати доступ до всіх службових документів, які зберігалися на жорсткому диску або флеш-накопичувачі.
Координувалася і фінансувалася ця операція, за даними СБУ, 16-м і 18-м центром ФСБ РФ. Для імітації достовірності це програмне забезпечення було замасковане під офіційні листи від антитерористичного центру при СБУ і адміністрації Держприкордонслужби. "Наприклад, один із документів називався "Узагальнена довідка про оперативну обстановку на державному кордоні України за січень або лютий поточного року"", - сказав він.
Найда повідомив, що на сьогоднішній день департамент СБУ цю загрозу локалізував, можливість доступу до службових документів мінімізована.
"Разом із тим, ми впевнені, що російські спецслужби не припинять кібератаки в найближчому майбутньому. Тому СБУ підготувала детальну інструкцію та рекомендації всім органам державної влади щодо роботи з подібними електронними листами з тим, щоб унеможливити зараження інформаційних ресурсів спецслужбами Російської Федерації", - сказав він

Джерело: http://gazeta.ua/articles/np/_fsb-organizuvala-kiberataku-na-organi-ukrayinskoyi-vladi-sbu/615016

Спецслужби виявили російські шпигунські програми в комп'ютерах ключових українських відомств

В СБУ повідомили, що в комп'ютерах ряду українських відомств були виявлені російські програми-шпигуни.

Докладніше: http://nv.ua/ukraine/v-kompyuterah-minoborony-gschs-i-mid-obnaruzhili-rossiyskie-programmy-shpiony-38878.html

ГПУ має "копати" довкола Єфремова та Клюєва - експерт

Генпрокуратура не добереться до екс-глави Адміністрації президента Віктора Януковича Андрія Клюєва. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав політолог Володимир Цибулько. "Якщо Генпрокуратура має намір реально розслідувати справи, треба "копати" навколо таких постатей, як Олександр Єфремов та Андрій Клюєв. Його брат Сергій навряд чи в матеріалі щодо розгону Майдану та інший подій. Він більше займався сімейним бізнесом.

Питання організації активної роботи по захисту влади Януковича було на Андрію", - зазначив він. За словами експерта, зараз починають зникати постаті "другого ешелону" Партії регіонів. "Міністерство внутрішніх справ поспішає це називати самогубствами. Але ті люди навряд чи цікаві для справжнього розслідування. Хіба можуть надати якісь підтвердження чи висловити припущення. Однак треба брати за голову, а не хвіст, цю Медузу Горгону під назвою Партія регіонів. Поки складається враження, що одним із компромісів по освоєнню повернутої території Донбасу є організаційні можливості колишніх "регіоналів". Якщо домовляться, то таких людей, як Клюєв, легалізують", - зауважив Цибулько. "Генпрокуратура паралельно має розслідувати також проведення парламентської виборчої кампанії 2012 року у проблемних округах. На Київщині тоді взагалі була ганьба. Це питання чомусь було знято. Займаються Майданом. Хоча насправді це один ланцюжок. Майдан - продовження терори, розпочатого у 2012 році на виборах", - додав політолог. Нагадаємо, Генеральна прокуратура не знайшла достатніх доказів для зняття депутатської недоторканності і притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Сергія Клюєва.

Джерело: http://gazeta.ua/articles/politics/_gpu-maye-kopati-dovkola-efremova-ta-klyuyeva-ekspert/615031

пʼятниця, 13 березня 2015 р.

СБУ взяла під контроль близько 600 антиукраїнських груп у соцмережах

Служба безпеки України виявила в соціальних мережах близько 600 груп антиукраїнської спрямованості, повідомив начальник департаменту контррозвідки інформаційної безпеки СБУ Віталій Найда.

"Виявлено близько 600 антиукраїнських груп у соціальних мережах. У першу чергу мова йде про Вконтакте і Однокласників", - сказав він, пише РБК-Україна.

За його словами, яскравим прикладом антиукраїнської групи є група Антимайдан, яку координують громадяни Павло та Надія Китаєва, які зараз проживають у Криму.

"Група Антимайдан має 27 адміністраторів більшість з яких проживає на території Росії або АР Крим ... Всі антиукраїнські групи перебувають під нашим контролем, і ми перевіряємо їх діяльність", - сказав він.

Джерело: http://nv.ua/ukraine/sbu-vzyala-pod-kontrol-okolo-600-antiukrainskih-grupp-v-socsetyah-38833.html

Європарламент закликає провести міжнародне розслідування вбивства Нємцова

Європейський парламент закликав провести незалежне міжнародне розслідування вбивства Бориса Нємцова.

Про це йдеться в ухваленій ним у четвер, 12 березня, резолюції.

Євродепутати назвали вбивство у центрі Москви одного з лідерів російської опозиції «найбільш значимим політичним вбивством у нещодавній російській історії».

Крім того, вони додали, що кремлівська пропаганда перетворює Росію «на країну репресій, мови ненависті та страху».

Резолюція Європарламенту містить також заклик до Кремля припинити залякування й тиск на лідерів опозиції, громадянське суспільство й медіа, звільнити всіх політичних в’язнів, зокрема українського депутата Надію Савченко та естонського поліцейського Естона Кохвера.

Європарламент у цій резолюції засудив Росію також за те, що та не співпрацює належним чином з міжнародною комісією з розслідування збиття «Боїнгу 777» Малайзійських авіаліній 17 липня 2014 року в небі над Донбасом.

Російський опозиціонер Борис Нємцов був убитий пізно ввечері 27 лютого у центрі Москви. У ніч на 7 березня були затримані підозрювані у злочині. Слідчі вважають, що організатором і виконавцем злочину є Заур Дадаєв. «Новая газета» у редакційній статті про власне розслідування справи називає ймовірним організатором злочину іншу людину: майора на ім’я Руслан, прізвище якого, за даними видання, відоме президенту Росії Путіну.

Джерело: http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=24728

У Дніпропетровську затримали чергового ворожого агента. ВІДЕО

У Дніпропетровську співробітники СБУ затримали місцевого жителя, підозрюваного в підготовці терактів. Про це сьогодні повідомляє прес-служба СБУ. За словами затриманого, в серпні 2014 його завербували через соцмережу представники проросійської організації, яку курують спецслужби РФ. Жителю Дніпропетровська запропонували за гроші стати координатором цього «руху» в Днепрпетровську, вчиняти дії, спрямовані на розгойдування обстановки в регіоні.

Докладніше: http://sprotyv.info/node/14451

Про користь неспростовних доказів: З Клюєва не зніматимуть недоторканність, бо в ГПУ немає доказів його вини

Генеральна прокуратура не знайшла достатніх доказів для зняття депутатської недоторканності і притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Сергія Клюєва. Про це у своєму "Фейсбуці" повідомив народний депутат України Мустафа Найєм з посиланням на відповідь ГПУ. "Генеральна прокуратура не знайшла достатніх доказів для зняття депутатської недоторканності і притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Сергія Клюєва. Принаймні, поки не знайшла перевірка триває", - написав нардеп. За його інформацією, це звернення було підготовлене ще в часи генерального прокурора Віталія
Яреми, однак наступнику Віктору Шокіну відповідні документи матеріали передані не були. Водночас у відповіді ГПУ на депутатський запит Найєма зазначається, що Клюєв є фігурантом низки кримінальних справ, які перебувають на стадії розслідування. Як відомо, Андрія Клюєва підозрюють в участі в розгоні студентів 30 листопада в 2013 році. На той час він обіймав посаду голови РНБО. Сам Клюєв це заперечує.

Джерело: http://gazeta.ua/articles/politics/_z-klyuyeva-ne-znimatimut-nedotorkannist-bo-v-gpu-nemaye-dokaziv-jogo-vini/614954

Свідок у Лондоні заявив, що про зв’язок Путіна з наркоторгівлею дізнався з розмови Кучми і голови СБУ

Колишній офіцер КДБ Юрій Швець на слуханнях у справі про вбивство Олександра Литвиненка у Лондоні повідомив, що про причетність Володимира Путіна до відмивання грошей колумбійського наркокартеля дізнався з розмови президента України Леоніда Кучми з головою СБУ Леонідом Деркачем. Про це повідомляє Російська служба Бі-бі-сі. Ідеться про згадуване на слуханнях досьє на Віктора Іванова, нинішнього директора Федеральної служби з контролю за обігом наркотиків та одного з довірених осіб президента Росії Володимира Путіна, повідомляє Російська служба Бі-бі-сі. Цей документ було складено Юрієм Швецем у вересні 2006 року на замовлення Олександра Литвиненка для компанії Titon. Швець стверджує, що включив в це досьє інформацію про зв'язки Путіна та Іванова з так званим Тамбовським угрупуванням, яке в 90-х роках займалось наркоторгівлею і відмиванням грошей одного з колумбійських наркокартелів. На думку Швеця, це досьє не тільки стало причиною зриву важливої ??комерційної угоди, від якої Віктор Іванов, нібито, планував особисто отримати 10-15 млн доларів у вигляді «відкату», але й могло серйозно потурбувати самого Володимира Путіна. Адвокат вдови Литвиненка Бен Еммерсон зачитав уривок з досьє на Віктора Іванова: «Це був дивний час. Іванов, голова управління ФСБ по боротьбі з контрабандою, співпрацював з Тамбовським ОЗУ в спробі отримати контроль над морським портом Петербурга. Порт використовувався гангстерами для контрабанди колумбійських наркотиків до Європи. Путін, який працював тоді в адміністрації міста, був консультантом у компанії SPAG, яка, за наявною інформацією, займалася відмиванням грошей колумбійського наркокартеля в Петербурзі. Кумарін, лідер Тамбовської ОЗУ, входив до ради директорів однієї з дочірніх компаній SPAG». Швець повідомив, що про можливу причетність Путіна до наркоторгівлі він почув з прослуханих ним розмов Кучми зі співробітниками Служби безпеки України. «Це була доповідь
української служби безпеки СБУ президенту Кучмі, і так, це була секретна доповідь. Вона була усною: глава СБУ Деркач доповів про документи, які СБУ отримала в Європі і які демонстрували, що Путін мав відношення до і SPAG, щодо якої в Німеччині та Ліхтенштейні проводилося розслідування про її зв'язки з відмиванням грошей для колумбійського наркокартеля», – повідомив Швець. Цю розмову він прослухав у ході вивчення так званих плівок майора Мельниченка – даних прослуховування Леоніда Кучми. У 2002 році Швецю замовили роботу по текстовій розшифровці цих «плівок», роботу оплачував нині покійний Борис Березовський. Юрій Швець – у минулому кадровий офіцер КДБ, випускник Інституту зовнішньої розвідки імені Андропова, який працював у 80-х роках резидентом в США і звільнився зі служби в 1990 році. У 1993 році він емігрував до США і з 1997 року працює у сфері «дью ділідженс» – збору інформації та оцінки комерційних ризиків для компаній, що збиралися вести бізнес в Росії. Олександр Литвиненко помер 23 листопада 2006 в лікарні Університетського коледжу Лондона від отруєння радіоактивною речовиною полоній-210, доданою, як вважають британські спецслужби, в чай, який Литвиненко випив під час зустрічі з колишніми співробітниками ФСБ Андрієм Луговим (нині депутат Держдуми від ЛДПР) і Дмитром Ковтуном.

Джерело: http://nashigroshi.org/2015/03/13/svidok-u-londoni-zayavyv-scho-pro-zvyazok-putina-z-narkotorhivleyu-diznavsya-z-rozmovy-kuchmy-i-holovy-sbu/