пʼятниця, 17 квітня 2015 р.

Призначено директора Національного антикорупційного бюро.

Директором Національного антикорупційного бюро призначений Артем Ситник. Нового очільника відомства представив президент України Петро Порошенко. Глава держави публічно представив нового директора та наголосив, що його завданням є побудова нової інституції, яка продемонструє рішучість України у боротьбі з корупцією.

За словами Президента, найбільш важливою у діяльності новопризначеного директора Антикорупційного бюро є довіра людей. «Не буде довіри – всі зусилля марні», – підкреслив Петро Порошенко.

Глава держави нагадав, що дев’ять членів Конкурсної Комісії протягом кількох місяців розглянули понад 170 кандидатур і запропонували на затвердження Президента двох претендентів – Миколу Сірого та Артема Ситника. Президент наголосив, що члени комісії приймали рішення незалежно та неупереджено. «Чому це важливо? Бо дев’ять членів комісії представляють і розділяють відповідальність за кандидата, якого вони пропонують Президенту», – сказав Глава держави. Він підкреслив, що призначення глави Бюро є спільною відповідальністю Верховної Ради, Уряду та Президента.

Глава держави зазначив, що закон дає йому на роздуми 10 днів для прийняття рішення. «Прийняв рішення оперативно і підписав Указ про призначення на посаду директора Національного антикорупційного бюро Ситника Артема Сергійовича», – повідомив Петро Порошенко.

За словами Президента, незважаючи на достатньо молодий вік – 35 років, – Артем Ситник має десятирічний стаж слідчої роботи у корупційних справах, «причому розслідувалися корупційні справи не так, як зазвичай робилося в Україні, а вони все ж таки дійшли до суду, і фігуранти цих справ опинилися за ґратами». «Думаю, що саме це має бути критерієм оцінки ефективності діяльності Антикорупційного бюро», – наголосив Петро Порошенко.

Президент повідомив, що у 2011 році, демонструючи незгоду з принципами, які тоді панували в правоохоронних та наглядових органах, Артем Ситник прийняв рішення звільнитися з прокуратури. Глава держави побажав Директору Антикорупційного бюро зберегти твердість характеру.

Президент наголосив, що свідченням ефективності роботи Антикорупційного бюро має стати прогрес в індексі сприйняття корупції Transparency International. Глава держави відзначив, що, за даними опитувань, найбільша корупція – в органах ДАІ, Міністерства внутрішніх справ, податкової служби, земельних ресурсів, пожежників і санепідстанції. «Це структури, на які слід звернути першу увагу», – наголосив Президент, звертаючись до нового Директора НАБУ.

Петро Порошенко також запропонував долучити до роботи Антикорупційного бюро іноземних фахівців. «Сподіваюся, що в команді Директора Антикорупційного бюро знайдеться місце не лише для вітчизняних антикорупціонерів, а й буде запропоновано участь у роботі досвідченим іноземцям, що ще більше дасть нам можливість претендувати на довіру і підтримку з боку світового співтовариства. Для нас це дуже важливо», – сказав Петро Порошенко.

Окремо Глава держави звернувся до бізнесу і всіх українців з проханням не мовчати про конкретні факти зловживання службовим становищем. «Нам дуже складно буде боротися з корупцією, якщо й надалі діятиме принцип мовчання, неповідомлення про конкретні факти корупції. Про них треба розповідати не лише соціологам, а й правоохоронним органам», – підкреслив Президент.

Новопризначений директор НАБУ Артем Ситник повідомив журналістам, що узнав про призначення «п’ять хвилин тому». Він запевнив, що розуміє всю глибину відповідальності. «Перше: цей правоохоронний орган створюється з нуля. Друге: стан боротьби з корупцією починається не те, що з нуля, а з нижчого рівня, і при цьому підслідними цього органу є чиновники вищого рангу», – сказав Артем Ситник. Він зазначив, що «суспільство не буде чекати результати роботи бюро роками».

Директор НАБУ також вважає, що кандидати, які подавалися на цю посаду, можуть бути залучені до роботи у новій структурі.

Кандидатуру Ситника підтримали сім представників Кваліфікаційної комісії.
До складу комісії входили Джованні Кеслер, Євген Нищук, Віктор Мусіяка, Рефат Чубаров, Євген Захаров, Ярослав Грицак, Йосиф Зісельс, Олександра Яновська та Юрій Бутусов.
Як нагадав голова комісії Чубаров, комісія пропрацювала 3 місяці та розглянула 176 заявок.
На посаду директора бюро також претендував Микола Сірий, за якого проголосували п’ять членів комісії.

Ситник задекларував за минулий рік 23,5 тис. грн., інші члени родини заробили 113 тис. грн. Дохід від відчуження рухомого та нерухомого майна склав 218 тис. грн.

Новопризначений директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник заявив, що має намір почати з формування штату цього органу для ефективної боротьби з корупцією в Україні.

"Я на сьогоднішній день один в штаті. У законі написано, що штат бюро складає 700 співробітників. 500 - це держслужбовці, детективи, технічні підрозділи ... і 200 - це начальницький склад", - сказав він журналістам після того, як президент підписав указ про його призначення директором Антикорупційного бюро.

Ситник додав, що позитивно оцінює ідею президента залучати до роботи бюро іноземних експертів. "Якщо іноземці матимуть позитивний досвід роботи у боротьбі з корупцією, то чому б ні", - сказав він.

Крім того, за словами Ситника, є документи всіх кандидатів, які подавалися на конкурс з обрання глави бюро, вони будуть вивчені і гідні люди будуть запрошені в штат цього органу. "Почати планую з призначення заступників, формування штату", - додав він. Він також повідомив, що усвідомлює всю свою відповідальність роботи на посаді глави Антикорупційного бюро.

"Першочерговим завданням Антикорупційного бюро буде розслідування і повернення коштів, вкрадених режимом Януковича, створення спецгрупи контролю за фінансовими ресурсами, які будуть виділені Європейським Союзом в якості грантів, кредитів і спеціальних програм", - зазначив Порошенко. За словами президента, успішна діяльність бюро буде особливо важливою для впровадження реформ та створення атмосфери довіри до України.
Крім того, Ситник пообіцяв, що боротьба з корупцією в суддівській сфері, зокрема, у вищих спеціалізованих судах, стане одним із пріоритетів діяльності Національного антикорупційного бюро.

«Пріоритет – це наведення порядку в судовій гілці влади і саме у вищих спеціалізованих судах. Цих суддів взагалі ніколи не притягали до відповідальності», – сказав він.

Ситник також підкреслив, що підслідними НАБ будуть саме чиновники вищого ешелону.


Оновлено:

Щойно Денис Бігус повідомив про сюжет Аліси Юрченко про нового директора Антикорупційного бюро Артема Ситника: https://youtu.be/lhomIpcmEDs. Партнер тестя Кернеса по юридичній фірмі. Не дивлячись на запевнення Ситника, він так з неї дотепер і не вийшов. На фото - відповідає на питання про річний дохід в 7000 гривень.Є ще один кумедний момент - у фінал конкурсу на голову бюро вийшло 2 людини. Ситник і Сірий. Вони працюють в одному під'їзді, і обидва стверджують, що навіть не зустрічалися там.Загалом дивіться, там борці з корупцією багато цікавого розповідають. До речі, це предефірна версія, графіка і все інше будуть пізніше.


Немає коментарів :

Дописати коментар