середа, 15 квітня 2015 р.

Верховна Рада надала відкритий доступ до державних баз даних

Депутати Верховної Ради прийняли ініційований раніше президентом України законопроект №2171. Законопроект забезпечує громадянам відкритий доступ до інформації від державних органів.

Передбачається, що інформація буде публікуватися на єдиному порталі. Централізована база даних держорганів буде перебувати у відкритому доступі. Її функціонал надасть можливість завантаження інформації, яка цікавить користувача, для аналізу та поширення.

Закон дозволяє пересічним громадянам отримати вільний доступ до генеральних планів та планів територій, даних про державні закупівлі, реєстру підприємців, об’єктів державної власності, вузів, громадських організацій, статистики кримінальних злочинів і т.д.

Громадяни отримують повне право використовувати дану інформацію як в особистих, так і в комерційних цілях.

Раніше Президент України Петро Порошенко подав до Верховної Ради законопроект №2299 щодо електронних звернень та петицій, який передбачає можливість для громадян звертатися в державні органи влади по електронній пошті. Документ зобов’язує органи влади в будь-якому випадку надавати відповідь на електронний лист.

Джерело: http://www.imena.ua/blog/open-state-data/

Немає коментарів :

Дописати коментар